Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 10 augustus 2010

LiteSide Festival 2010ure Vijfjarige jubile

Het LiteSide Festival laat van 20 tot en met 22 augustus voor de vijfde keer grenzen tussen oosterse en westerse culturen vervagen. In Cultuurpark Westergasfabriek (Amsterdam) presenteert LiteSide een driedaags programma met grensverleggende kunstenaars, filmmakers, dansers, dj's en muzikanten. Te zien zijn onder meer auteur Abdelkader Benali, modevormgever en kunstenaar AZIZ, moderne Dervishdanser Ziya Azazi, jazzmuzikant Ibrahim Maalouf en het Duits/Turkse theatergezelschap Ballhaus Naunynstraße. Met verder onder meer een jubileumconcert, buikdansworkshops, filmvoorstellingen, Arabische wijnproeverijen en eten en drinken in de Oriëntal Lounge maakt LiteSide van de jubileumeditie een ware belevenis. Cultuurpark Westergasfabriek (Amsterdam), 20 -22 aug 16.00- 24.00 uur Dagpas ¤15; Driedagenpas ¤25 25

Enkele hoogtepunten
De Frans/Libanese trompettist Ibrahim Maalouf zorgt met zijn band en 'oriëntaalse trompet' voor een spannende mix oriëntaalse jazz en wereldmuziek. Auteur Abdelkader Benali presenteert samen met de chefs en auteurs van het kookboek Arabia - Merijn Tol & Nadia Zerouali - een literair diner waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. De Turkse danser Ziya Azazi deelt zijn moderne Dervish dansvoorstelling met SheDervish Valentina Lacmanovic. Andere bijzondere dansacts zijn te zien tijdens de Shimmy Shake Show, waaraan de beste fusion buikdansers van Nederland deelnemen. Uiteenlopende persoonlijke verhalen komen aan bod in Bad Boy Blues, een knap stuk komedietheater van Mimoun Ouled Radi, Wouter de Jong en Sinan Cihangir. Tijdens de theatervoorstelling Black Virgins van het Duits/Turkse theatergezelschap Ballhaus Naunynstraße vragen vijf jonge Moslima's zich af hoe seks en Islam samengaan.

Vijfjarig jubileumeditie: AZIZ, Kingalita en Sahand Sahebdivani Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het LiteSide Festival presenteert de Nederlands/Marokkaanse modevormgever en kunstenaar AZIZ - wiens werk bekend staat om de eigenzinnige relatie tussen kleding en identiteit - een samensmelting van beeldende kunst, dans, mode, muziek en het publiek. Na deze openingsceremonie laat de Nederlandse zangeres Kingalita tijdens het jubileumconcert een mix van oriëntaalse, zigeuner- en Balkanmuziek laten horen. Zij gaat daarbij onder meer een bijzondere samenwerking aan met Turkse vrouwen uit Amsterdam-West. In The Sultan's Tango brengt de Iraanse schrijver en muzikant Sahand Sahebdivani, samen met andere muzikanten, dichters en dansers, een muzikaal verhaal met invloeden uit Balkanmuziek en ethnojazz.

Dj's, openluchtfilms, workshops en oosterse hapjes Op het festivalterrein zijn verder diverse (gratis toegankelijke) openluchtvoorstellingen, waaronder de films Waltz with Bashir (Ari Folman, 2008) en Taqwacore: The Birth of Punk Islam (Omar Majeed, 2009). Een selectie van het wonderlijke werk van de Iraans/Nederlandse filmmaker Mostafa Heravi wordt tijdens het indoor cinema programma vertoond. In de LiteSide Gallery is de tentoonstelling 'Then and Now' te zien waarin hedendaagse kunstenaars met verschillende culturele achtergronden - waaronder Eshan Fardjadniya en Edjerkan Tasktekin - een nieuwe beeldtaal vormen. Daarnaast kan het publiek gedurende drie dagen graffitiartiest Ronald Duikersloot en de performance van Jonmar van Vlijmen aanschouwen, waarin het uitdrukken van identiteit centraal staat. Verder zijn er Arabische wijnproeverijen en poëzie- en buikdansworkshops. In de Oriental Lounge kan iedereen elkaar in Arabische sferen ontmoeten onder het genot van oosterse hapjes en drankjes en de opzwepende geluiden van dj's Kareem Raihani, DJ Saif en Eagle-I.
Ingezonden persbericht