Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 18 augustus 2010

Broers Kramer openen Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 20 augustus luiden Frans en Piet Kramer om 10.00 uur de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Dat is hét teken dat de kaasmarkt kan beginnen. Daaraan voorafgaand worden de heren ontvangen in het stadhuis door loco-burgemeester Rian van Dam.

In het najaar van 2009 werd in Museum Broekerveiling, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel, een veiling gehouden. De opbrengst kwam ten goede aan het museum.

Bij die gelegenheid heeft de heer Frans Kramer de kavel "luiden bel van de Alkmaarse kaasmarkt" gekocht. Vandaar dat nu aan hem, samen met zijn broer Piet, de eer te beurt valt om de kaasmarkt te openen.

Kramer's Zuurkool

Frans en Piet Kramer zijn beide eigenaar van Kramer's Zuurkool te Langedijk, Nederlands grootste zuurkoolfabriek. Na het luiden van de bel bieden de heren een vaatje primeur zuurkool aan, aan wethouder Van Dam. Primeur zuurkool is de eerste zuurkool van het nieuwe oogstseizoen.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar nog tot en met 3 september te bezoeken, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.




Gemeente Alkmaar