Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 19-08-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vrijdag 20 augustus
Nederland 1 - 18.20 uur

ZOMERSERIE EENVANDAAG 'VAN NUL TOT NU': JASPER SCHURINGA

In de uitzending van EENVANDAAG van vrijdag 20 augustus een gesprek met Jasper Schuringa. In de zomerserie 'Van Nul tot Nu' vertelt Jasper over eerste kerstdag 2009, de dag waarop hij op vlucht 253 van Northwest Delta een terrorist overmeestert die het toestel probeert op te blazen. Schuringa aarzelt geen moment en springt over stoelen heen om de jongen, Umar Farouk Abdulmutalleb, ervan te weerhouden zijn onderbroekbom te ontsteken.

Hoe gaat het met de held van vlucht 253, een half jaar later? Zijn nieuwe heldenstatus blijkt Schuringa niet goed te bevallen: "Wie ik vroeger was, dat was de echte Jasper. Nu is een soort vertekende Jasper ontstaan. Dat vind ik best wel lastig, want dat ben ik niet."

Na de door hem verijdelde aanslag is Jasper voor langere tijd ondergedoken. Niet uit angst voor Al-Qaida, maar voor de media, die allemaal exclusief een interview met hem wilden hebben. "Ik vroeg me af of het eigenlijk wel om mij ging. Ik ben een soort puppet geworden, een soort schild tegen Al-Qaida. En ze hebben een held nodig, dus zij maken mij een held, want dat stond mooi in de kranten. En daar had ik wel moeite mee."

Schuringa koestert geen haatgevoelens jegens de terrorist. "Niemand doet iets zomaar. Niemand is echt kwaad. Er zijn wel kwade mensen op deze aardbol. Maar iedereen heeft zijn reden om iets te doen. En ik vind dat wij dat goed moeten begrijpen wat dat precies is. In mijn ogen is hij (Umar Adulmuttaleb) keihard misbruikt. Ik heb geen haat voor die jonge gast, ik heb eerder medelijden. En hij is natuurlijk ook een held, zo moet je het ook zien, voor zijn opdrachtgevers en zijn omgeving waar hij voor staat. Hij heeft het wel gedaan, maar het is mislukt. Wiens fout dat is, dat kan ook degene zijn die de bom in elkaar heeft gezet. Want de eerste knal, dat had de definitieve knal moeten zijn."

Schuringa zoekt de verklaring voor zijn milde houding richting de man die heeft geprobeerd hem en zijn medepassagiers op te blazen in het feit dat hij, als kind van een vader die bij Shell werkte, op veel plekken ter wereld heeft gewoond. "Ik ben een wereldkind en heb veel culturen gezien en veel geleerd van de normen en waarden. En ik heb vaak gezien hoe de westerse wereld egoïstisch is in zijn normen en waarden."

Achteraf had hij liever gehad dat iemand anders op de terrorist was gesprongen. "Ik had helemaal niet op het toestel willen zitten natuurlijk."

Kijk voor meer informatie op www.eenvandaag.nl