Gemeente Zwolle

Waar hangen de AED's?

Wethouder Erik Dannenberg heeft vrijdag 20 augustus 2010 in het dorpshuis De Molenkamp in Windesheim de 120e Automatische Externe Defibrillator overhandigd. Daarmee zijn alle AED's in Zwolle geplaatst. Waar hangen de andere 119?

Elke week worden ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Een hartstilstand is levensbedreigend, omdat de organen geen zuurstof meer krijgen. Alleen directe reanimatie door een omstander kan iemands leven redden. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten bepalend.

Wanneer een omstander al heeft gereanimeerd en gedefibrilleerd, voordat de ambulance ter plekke is, wordt aanzienlijke tijdswinst geboekt. Het ambulancepersoneel kan dan met meer succes de reanimatie voortzetten. Vandaar dat onmiddellijke alarmering door het landelijke alarmnummer 112 te bellen minstens zo belangrijk blijft.

AED

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een hulpmiddel om het hart weer op gang te krijgen. De AED probeert met een krachtige stroomstoot het hart met een ontregeld hartritme weer in een goed ritme/vast slagenpatroon te brengen. Een AED is veilig en betrouwbaar.

Verspreid over Zwolle zijn er 120 locaties waar een AED aanwezig is. De AED's hangen niet alleen bij gezondheidsinstellingen, maar ook bij overheidsgebouwen, bedrijven, scholen en sportterreinen.

Groen logo

De gebouwen met een AED zijn te herkennen aan het groene logo bij de ingang. Op www.zwolle.nl is aangegeven waar in Zwolse wijken, Windesheim en Wijthmen zich een AED bevindt. Aan de hand van hiervan kunt u inventariseren waar bij u in de buurt een AED hangt. Voor het geval dat...

Op deze locaties met een AED werken mensen die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen. Ze zijn opgeleid om de defibrillator te gebruiken. Ze weten ook precies waar ze hangen.

Opleiding

Wilt u leren hoe u moet reanimeren en een AED moet bedienen, dan kunt u zich opgeven als hulpverlener. Iedereen in de gemeente Zwolle kan gratis (maar niet vrijblijvend) de opleiding tot AED'er volgen. Voor informatie en aanmelding: www.ehbo-zwolle.nl en www.knvehbo.nl.
* Meer informatie: www.zwolle.nl/aed