Ministerie van Defensie

Commandant der Strijdkrachten bezoekt Canadese krijgsmacht

20 augustus 2010, 9.43 uur

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan de Canadese krijgsmacht. Hij voerde diverse gesprekken met de Canadese militaire staf en bezocht trainende eenheden. Het driedaagse bezoek vond plaats op uitnodiging van zijn Canadese evenknie generaal Walter Natynczyk.

Canada is de afgelopen 4 jaar samen met Nederland en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk geweest voor de aansturing van Regional Command South in Afghanistan. Het land heeft daar momenteel nog 3000 militairen gestationeerd die voornamelijk in de provincie Kandahar actief zijn. Daarnaast is Canada net als Nederland geregeld werkzaam voor de kust van Somalië bij antipiraterij-missies en in landen als Kosovo, Sudan en Congo.

Speciale relatie

Van Uhm over de speciale relatie tussen beide landen: "Canadese eenheden speelden 65 jaar geleden een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Mede hierdoor zijn de banden met de Canadese krijgsmacht zeer goed. Onze manier van opereren komt bovendien op veel terreinen overeen, waardoor we veel van elkaars ervaringen kunnen leren. Een bezoek als deze draagt daar in belangrijke mate aan bij."

Herdenking slachtoffers

Van Uhm bij zijn bezoek aan het War Museum. Foto: ministerie van Defensie

In de hoofdstad Ottawa legde Van Uhm een krans ter nagedachtenis aan Canadese militairen die tijdens een gewapend conflict sneuvelden. Hij deed dit bij het War Museum waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de rol van Canadese militairen in huidige en voorbije conflicten.

Aanpassingen aan voertuigen

Van Uhm inspecteert enkele Canadese voertuigen. Foto: ministerie van Defensie

De CDS bezocht in Quebec een basis waar militairen zich voorbereiden op hun uitzending naar Afghanistan. Daar werd uitgebreid stilgestaan bij de training van een Canadese Operational Mentoring and Liason Team dat dit najaar de training en begeleiding van Afghaanse militairen op zich neemt. Daarnaast liet Van Uhm zich informeren over de recente aanpassingen aan Canadese voertuigen, waardoor de inzittenden beter beschermd zijn tegen IED-aanslagen.