Gemeente Barneveld


Opheffing wateronttrekkingsverbod waterschap Vallei & Eem

Op 19 augustus hebben Dijkgraaf en Heemraden (D en H) van Waterschap Vallei & Eem besloten het bestaande wateronttrekkingsverbod in te trekken. De reden hiervoor is de overvloedige regenval in de afgelopen dagen en de verwachting van aanhoudend wisselvallig weer in de komende periode. Het verbod wordt met ingang van 20 augustus opgeheven.

Sinds 8 juli geldt voor het gebied ten oosten van het Valleikanaal en de A28 en het Binnenveld (tussen Veenendaal, Rheden, Wageningen en Ede) een wateronttrekkingsverbod. Op 6 augustus besloot het dagelijks bestuur van het waterschap om het verbod met vier weken te verlengen tot 3 september. Begin augustus was nog altijd sprake van een neerslagtekort en was het waterpeil in de beken in het gebied lager dan gewenst. Inmiddels staat er in de beken weer voldoende water en de verwachting is dat dat zo zal blijven.

Zomer 2010: een van de droogste sinds 1958

De zomer van 2010 behoort tot de vier droogste zomers sinds 1958. In dat jaar werd voor het eerst de verdamping gemeten. Door de neerslag en de verdamping te meten, kan het neerslagtekort worden vastgesteld. Van begin juli tot half augustus was het neerslagtekort in Nederland bijna twee keer zo groot als in een gemiddeld jaar. De verwachting is dat deze situatie zich in de komende periode enigszins zal herstellen.

Meer informatie via http://www.wve.nl

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl