FNV

Persbericht

FNV: Eerherstel voor meer beboete zzp'ers

De FNV wil eerherstel voor meer ZZP'ers, waarvan de dossiers worden herbeoordeeld in de zogeheten 'zzp-zaak'. Uit een voortgangsrapportage die minister Donner deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat slechts de helft van de gedupeerden door het UWV in het gelijk is gesteld. Ook heeft nog maar de helft van de ruim 3.000 gedupeerden zich gemeld.

FNV-bestuurder Leo Hartveld vindt de eerste resultaten teleurstellend: "Als deze trend zich voortzet, dan wordt uiteindelijk maar een kwart van alle gedupeerden geholpen. Dat stond ons niet voor ogen toen Donner de Kamer toezegde het probleem te zullen oplossen." Hartveld kan zich dan ook niet voorstellen dat de Tweede Kamer hiermee genoegen neemt.

De FNV heeft inmiddels kennis genomen van de eerste ervaringen van gedupeerden met het UWV. Op basis daarvan plaatst zij vraagtekens bij de werkwijze en argumentatie. Minister Donner zegde toe de dossiers 'met een frisse blik en een ruim hart' te beoordelen. Maar volgens de FNV is precies dezelfde groep UWV-medewerkers bij de herbeoordeling betrokken. 'De slager keurt nog steeds zijn eigen vlees,' constateert Leo Hartveld.

Verder merkt de FNV dat de dossiers volgens dezelfde criteria worden herbeoordeeld als bij de eerste beoordeling. "Over aanpassing en ruimere interpretatie van die criteria heeft de Kamer tot vijf keer toe met de Minister gedebatteerd,' constateert Hartveld.

Ook over de hoogte van teruggestorte bedragen gedupeerden heeft de FNV haar twijfels. Inmiddels hebben 99 gedupeerden in totaal 410.000 euro teruggekregen van het UWV. 'Als ik dat vertaal naar de totale groep, dan steekt dat wel erg schril af bij de tientallen miljoenen euro's die het UWV de laatste jaren als boete heeft opgelegd,' zegt Leo Hartveld. Van de gedupeerden die zich bij de FNV hebben gemeld, bedroeg de boete gemiddeld meer dan 20.000 euro.

De kwestie sleept ondertussen al veel te lang vindt de FNV. Duizenden zzp'ers zijn de afgelopen jaren vervolgd, omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Zij waren door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven. De FNV heeft dit probleem in 2009 aangekaart bij de Tweede Kamer. Dat leidde na taaie debatten met minister Donner tot de toezegging van een herbeoordeling.