Senternovem

20-08-2010 |

Resultaten monitoring en effectmeting Innovatie in de Zorg positief

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een een monitoring en effectmeting uitgevoerd op de financiële instrumenten van het Zorginnovatieplatform (ZIP) die Agentschap NL uitvoert. De financiële instrumenten, die in 2009 zijn geïntroduceerd, zijn de Zorginnovatievouchers (ZIV), de
Zorginnovatieprestatiecontracten (ZIPC) en aanbestedingen (Call voor experimenten en Call voor opschaling). Er zijn tot nu toe 928 ZIV en 21 (pre)-ZIPC toegekend. Bij de 1e Call voor opschaling zijn 9 projecten geselecteerd, bij de 1e Call voor experimenten zijn dat er 27. Meer informatie over de instrumenten is te vinden op de webpagina over Innovatie in de Zorg van Agentschap NL (www.agentschapnl.nl/zorg).

De rapportage biedt inzicht in de voortgang en de verwachte effecten van de vier instrumenten. Via deskresearch en enquêtes is informatie vergaard. De belangrijkste uitkomsten zijn:

1. De sector ICT en e-Health is buiten de zorgsector de grootste sector als het om de achtergrond van de deelnemers aan elk van de instrumenten gaat.

2. Bij de aanbestedingen is er veel belangstelling van sectoren buiten de zorg getoond, namelijk 60% van de ingediende offertes bij de Call voor experimenten en 60% van de winnende offertes bij de Call voor opschaling;

3. Bij de subsidies zijn zorgaanbieders goed bereikt. 60% van de toegekende Zorginnovatievouchers gaat naar een zorgaanbieder en bij elke ZIPC worden naar verwachting zorgaanbieders betrokken;
4. Dankzij Zorginnovatievouchers laten de deelnemers eerder en uitgebreider onderzoek doen en geldt voor 20% van de deelnemers dat zij nog niet eerder met kennisinstellingen of adviesbureaus hadden samengewerkt.

5. De verwachte opschaling van winnende offertes voor de Call voor opschaling varieert van 100% tot 5000%. Een opschaling van 100% houdt in dat het bereik van een zorginnovatie wordt verdubbeld (+100%), bijv. door verdubbeling van het aantal bereikte patiënten.
6. De verwachte besparing in euro's van de winnende offertes bij de Call voor opschaling wordt door de indieners geschat op EUR 130 miljoen in 2012, oplopend tot EUR 488 miljoen in 2015.

Een succesvolle indiener van een offerte voor de Call voor Opschaling zegt het volgende: "De call dwingt je als deelnemer na te denken over effecten, aanpak en beheersbaarheid op grote schaal in plaats van kleinschalige trajecten. Daarmee wordt een nieuwe dynamiek gecreëerd welke niet alleen de innovatiekracht van de deelnemer (en onderaannemers) vergroot maar juist ook een aanzuigende werking heeft op andere stakeholders rondom de deelnemer en daarmee in feite een vliegwiel betekent."

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat aan het rapport geen rechten kunnen worden ontleend. Voor het gehele rapport inclusief samenvatting en conclusies kunt u hier klikken.

Wijzigingsdatum |

20-08-2010