Rijksoverheid


Fokverbod jonge geiten blijft, wel compensatie

Nieuwsbericht | 20-08-2010

Om een mogelijke nieuwe bron van Q-koorts te voorkomen, handhaaft het kabinet het levenslange fokverbod voor jonge geiten. Zwaar getroffen boeren krijgen compensatie.

De ministerraad heeft dit besloten in reactie op een motie uit de Tweede Kamer.

Fokverbod blijft

Het levenslange fokverbod voor jonge gevaccineerde melkgeiten en
-schapen is ingesteld omdat het niet mogelijk is via individuele testen besmette dieren te onderscheiden van onbesmette dieren. Als besmette dieren weer worden gedekt, kunnen zij een nieuwe bron van Q-koorts zijn.

Verder blijkt vaccinatie minder effectief bij dieren die op dat moment al drachtig of al besmet zijn. Het is niet bekend of jonge dieren die geboren zijn uit een gevaccineerde moeder, ook beschermd zijn.

Uit informatie van deskundigen is onvoldoende vast komen te staan dat met opheffing van het fokverbod voor jonge gevaccineerde dieren geen nieuwe bronnen van Q-koorts ontstaan als deze dieren drachtig worden.

Wel compensatie

Besmette bedrijven waar tijdens de ruiming weinig drachtige dieren waren, kregen een veel lager bedrag aan ruimingsvergoedingen, dan de bedrijven waar veel drachtige dieren zijn geruimd. Dit werd niet volledig gecompenseerd door hogere inkomsten uit het melken van de overige dieren.

Voor deze bedrijven die daardoor veel meer schade hebben geleden, komt een compensatieregeling. Boeren krijgen in september 2010 bericht of zij voor deze regeling in aanmerking komen.

Documenten en publicaties

Fokverbod jonge geiten blijft, wel compensatie

Persbericht | 20-08-2010 | LNV

Afzender


* Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Zie ook


* Ministerraad 20 augustus 2010
Ministerraad


* Q-koorts
Onderwerp | VWS

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051