Universiteit Leiden

Ontstaan spierziekte FSHD ontrafeld

Al langer was bekend dat patiënten met de erfelijke spierziekte FSHD een stukje van chromosoom 4 missen. Maar de vraag was hoe dit tot verlies van spierweefsel leidt. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beschrijven nu in van 19 augustus hoe de spierschade ontstaat.

Raadsel

Achttien jaar terug ontdekte dezelfde groep al dat FSHD wordt veroorzaakt door een verkorting van een herhaalde DNA-structuur op het uiteinde van chromosoom 4. Normaal bevat dit chromosoom tussen de 10 en 100 eenheden, bij FSHD zijn dat er 10 of minder. Maar hoe deze verkorting uiteindelijk tot een spierziekte leidt, bleef ondanks wereldwijd intensief onderzoek een raadsel.

LUMC-onderzoekers hebben nu, samen met onderzoekers uit onder meer Seattle (VS), Rochester (VS) en Nijmegen, de verklaring gevonden. Normaal is het uiteinde van chromosoom 4 dicht opeengepakt en ontoegankelijk. Door de verkorting gaat het DNA open staan en wordt het overgeschreven in RNA. Dat RNA codeert voor een eiwit dat schadelijk is voor spiercellen. Normaal is het RNA instabiel en wordt het snel afgebroken. Bij FSHD-patiënten staat op het DNA echter een signaal dat RNA beschermt tegen afbraak. Onderzoeksleider prof.dr. Silvère van der Maarel van de LUMC-afdeling Humane Genetica: 'Door dit signaal is het RNA kennelijk lang genoeg aanwezig in volwassen spiercellen om toxisch te zijn. Dit verklaart in één klap alle raadsels rondom deze spierziekte.'

Bron: LUMC

Symptomen

FSHD (facioscapulohumerale spierdystrofie) komt wereldwijd bij ongeveer 300.000 mensen voor. Vaak treden de eerste symptomen rond het twintigste levensjaar op, maar ook kinderen kunnen er al last van hebben. De ziekte uit zich in steeds meer verlies van spierkracht in vooral het gezicht, de bovenarmen en bovenbenen.