Waterschap Aa en Maas

Blauwalg in Oss

In de Diamantvijver in Oss zijn blauwalgen aangetroffen. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseren de gemeente Oss en Waterschap Aa en Maas om ieder contact met water van deze vijver te vermijden. De gemeente Oss heeft waarschuwingsborden geplaatst.

De aanwezigheid van blauwalgen in de Diamantvijver komt enigszins onverwacht. De vijver is in 2006 uitgebaggerd, bomen zijn gesnoeid en de oevers zijn natuurvriendelijk ingericht. Ook zorgt een pomp voor enige aanvulling met grondwater. In 2009 is de vijver onderzocht op aanwezigheid van blauwalgen, op waterkwaliteit en ecologische kwaliteit. De resultaten van dit onderzoek waren goed en er zijn destijds geen blauwalgen aangetroffen.

Gemeente en waterschap gaan gezamenlijk op zoek naar de oorzaak van het huidige blauwalgen probleem. Indien nodig zal aanvullend onderzoek plaatsvinden.

Schadelijk voor mens en dier
Blauwalgen zijn (cyano-)bacteriën die giftige stoffen kunnen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

Geen eenden voeren
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van `blauwalgenbloei'. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water via brood en hondenpoep. Daarom luidt het advies aan de burger: voer geen eenden. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels.

Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. In 2009 en 2010 onderzoekt waterschap Aa en Maas nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden.