Gerechtelijke organisatie

Aspirant-student moet alsnog worden toegelaten tot opleiding geneeskunde

Utrecht, 20 augustus 2010 - Een vrouw die zich had aangemeld voor de opleiding B Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam moet alsnog worden toegelaten tot die opleiding. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) had de aanmelding geschrapt, omdat de vrouw niet op tijd had aangetoond dat ze haar VWO-opleiding had voltooid.

De vrouw had wel tijdig een voorlopige cijferlijst ingestuurd, maar de definitieve lijst had DUO niet op tijd ontvangen. Haar school had niet op de voorlopige cijferlijst gezet dat de vrouw een VWO-opleiding had gevolgd, maar uit de voorlopige cijferlijst bleek onder meer dat ze geslaagd was voor de vakken Latijn en klassieke culturele vorming KCV, zodat het zeker om een VWO-cijferlijst moest gaan, oordeelde de rechter.

De bestuursrechter oordeelde verder dat een voorlopige cijferlijst niet verplicht het opschrift âVWOâ hoeft te bevatten. Uit de cijferlijst, die aan alle eisen voldeed, was verder voldoende af te leiden dat de vrouw had voldaan aan de vooropleidingseis.

Het feit dat er een Regeling Modellen Diplomaâs van 10 juni 2008 is, welke voorschriften bevat hoe een cijferlijst er uit moet zien, maakt dit volgens de rechter niet anders.

De rechter bepaalde dat aan de vrouw een bewijs van toelating tot de opleiding B Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam moet worden verstrekt.

LJ Nummer

BN4493

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 20 augustus 2010 Naar boven