Politiebond ACP

20 augustus 2010

Definitieve uitspraak levenslooptoelage en arbeidsongeschikte

De hoogste rechter in ambtenarenzaken, de Centrale Raad van Beroep, heeft een uitspraak gedaan in de zaak over levenslooptegoeden voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's.
Na een lange rechtsgang heeft de hoogste rechter in het ambtenarenrecht, de centrale raad van beroep, een uitspraak gedaan in de zaak over de levenslooptegoeden.

Na een lange rechtsgang heeft de hoogste rechter in het ambtenarenrecht, de centrale raad van beroep, een uitspraak gedaan in de zaak over de levenslooptegoeden.

Sinds 1 januari 2006 is de pensioenregeling voor de politiesector (AFUP) vervangen door de vroegpensioen/levensloopregeling (VPL).

Na de uitwerking van deze afspraak bleek dat politieambtenaren die voor 1 januari 2006 gedeeltelijk arbeidsongeschikt waren geraakt, niet van de nieuwe regeling profiteerden. Over de precieze achtergronden heeft de ACP haar leden regelmatig geïnformeerd.

Uitspraak Centrale Raad van Beroep

In overleg met het UWV is door de politiebonden gezamenlijk een proefproces aangespannen bij de rechtbank in Almelo. In juni 2009 oordeelde de rechter dat er sprake is van rechtsongelijkheid, maar het UWV ging tegen deze uitspraak in beroep. Nieuws is dat de hoogste rechter inmiddels heeft geoordeeld. De Centrale Raad van Beroep vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet in stand kan blijven. Gebleken is onder andere uit Kamervragen en een schrijven aan de Tweede Kamer dat de wetgever op de hoogte was van het feit dat er sprake is van rechtsongelijkheid. De regering zag toen kennelijk geen aanleiding om een speciale regeling te treffen.

De juridische aanpak heeft helaas niet tot een bevredigende uitkomst geleid, maar dit betekent niet dat de zaak voor de ACP hiermee voorbij is. Wij zullen bekijken wat er verder nog mogelijk is. Zodra daar meer over bekend is, zullen wij dat aan onze leden laten weten. Houd daarom de website nauwlettend in de gaten.

---