Gemeente Diemen


Sanering Schelpenhoek noodzakelijk

Op Schelpenhoek is een verontreiniging van de bodem geconstateerd. Die moet gesaneerd worden. De plek zal de komende tijd afgezet blijven in verband met de aankomende sanering. Lees meer.

Afgelopen maand is er in Schelpenhoek bij gelegenheid van een waterleidingprobleem een bodemverontreiniging geconstateerd. De gemeente heeft toen onderzoek laten doen naar aard en omvang van die verontreiniging. Inmiddels is duidelijk dat er sprake is van een verontreiniging met verschillende oplosmiddelen, met name benzeen, 1,2 dichloorethaan en propiofenon.

Van de concentraties van deze stoffen is vastgesteld dat ze geen direct gevaar opleveren voor de omgeving. Wel maken deze concentraties het noodzakelijk dat de verontreiniging uit de bodem wordt verwijderd.

Het lijkt er vooralsnog op dat de nu geconstateerde vervuiling geen direct verband heeft met de rioolcalamiteit die in februari op Schelpenhoek plaatsvond, omdat destijds op nagenoeg dezelfde plaatsen in de bodem geen verontreiniging werd aangetroffen.

Wat betekent dit?
Een en ander betekent dat de bodem in dat deel van Schelpenhoek gesaneerd moet gaan worden. De gemeente heeft inmiddels opdracht gegeven om een saneringsplan op te stellen. Dat zal in ieder geval gecombineerd worden met de sanering die woningeigenaar Rochdale uit zou gaan voeren onder de woningen die in februari werden getroffen door de rioolcalamiteit. Voor het maken van het saneringsplan zullen de komende tijd nog extra bodemmonsters worden genomen om de precieze afbakening van de verontreiniging te bepalen.

Straat blijft afgesloten
De plek op Schelpenhoek zal de komende tijd afgezet blijven om te voorkomen dat de bodem door onbevoegden betreden wordt. Dat betekent dat de straat ook voor onbepaalde tijd voor alle verkeer afgesloten blijft. Om die reden heeft de gemeente ouders van kinderen op de nabijgelegen basisschool De Ark aangeraden zoveel mogelijk op de fiets te komen. Verder bekijkt de gemeente of ze tijdelijk een alternatieve aanrijroute kan creëren.

---

---

---

Gerelateerde informatie

---

---

Home
Mail
Sitemap

---