Gemeente Alkmaar


Versneld ondergrondse containers plaatsen tegen meeuwenoverlast

Alkmaar, 20 augustus

Actie tegen onjuist aanbieden afval verlengd

Gemeente Alkmaar heeft vorige week extra maatregelen aangekondigd om de meeuwenoverlast terug te dringen. Veel van deze overlast ontstaat doordat meeuwen afkomen op afvalzakken om voedsel te zoeken. Het plaatsen van ondergrondse containers kan deze overlast voor een groot gedeelte oplossen. Daarom wordt het plaatsen van deze containers in de planning duidelijk naar voren gehaald. Tevens blijft de gemeente extra controleren op het te vroeg aanbieden van afvalzakken.

Ondergrondse containers in `probleemgebieden'
De eerste ondergrondse containers worden bij de komende reconstructie van de Dijk geplaatst. Voor het komende jaar worden er ondergrondse containers geplaatst bij de reconstructie van de Gedempte Nieuwesloot. Tegelijkertijd zal er komend jaar vervroegd gestart worden met het plaatsen van ondergrondse containers in `probleemgebieden' zoals het Zevenhuizen en de Kanaalkade. Tenslotte wordt er gekeken of de ondergrondse containers bij de komende reconstructie van de Langestraat mee kunnen worden genomen.

Veel te vroeg aangeboden afvalzakken
Op dit moment gebeurt het nog te vaak dat afvalzakken al de avond voor de ophaalronde langs de weg worden gezet. Dit bleek ook tijdens de controle die de gemeente afgelopen zondag(nacht) heeft uitgevoerd. Tijdens deze controle zijn door Stadstoezicht samen met Stadswerk vele tientallen onjuist aangeboden zakken aangetroffen en wordt er gehandhaafd.

De gemeente roept inwoners en bedrijven van Alkmaar dan ook nogmaals op om het afval zo kort mogelijk voor de oplaadtijd langs de weg te zetten. Hoe korter de zakken langs de weg staan, hoe minder kans er is voor de meeuwen om deze kapot te maken. Daarom gaat de gemeente de komende weken door met de extra controle op het aanbieden van afvalzakken. In combinatie met het intensiveren van het machinaal vegen in de binnenstad moet dit de overlast tegen gaan.

Tips tegen meeuwenoverlast
Eén van de belangrijkste tips om meeuwenoverlast tegen te gaan is om de meeuwen niet te voeren. Er zijn echter nog vele andere maatregelen waarmee u zelf meeuwenoverlast tegen kunt gaan. Meer informatie over deze maatregelen kunt u vinden op www.alkmaar.nl. Als u de zoekterm `meeuwen' gebruikt vindt u onder andere een artikel met tips en een link naar de folder `Meeuwen in Alkmaar'.