GroenLinks Utrecht


Schriftelijke vragen over gevolgen gezondheid, leefbaarheid en milieunormen VERBAZING OVER VERGUNNINGUITBREIDING ASFALTCENTRALE

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Utrecht is verbaasd en bezorgd over het voornemen van de provincie Utrecht om de Asfaltcentrale Utrecht aan het Amsterdam-Rijnkanaal een nieuwe vergunning te verlenen, waarmee het bedrijf verder kan uitbreiden. Door de uitbreiding wordt het mogelijk om een tweede menginstallatie te realiseren die voor een verdubbeling van de productie zorgt. Bewoners van de omliggende wijken zoals Kanaleneiland, Oog in Al en zelfs zo ver als Leidsche Rijn ondervinden hinderlijke overlast van de centrale. "Bewoners hebben al jaren last van fijnstof en stank. Als er nu ook nog een verdubbeling van de capaciteit komt, kan iedereen bedenken wat dat voor de omringende wijken gaat betekenen.", zegt milieuwoordvoerder en Steven de Vries.

Deze zomer maakte de provincie Utrecht bekend dat zij voornemens is de vergunning voor de Asfaltcentrale Utrecht op Hooggelegen uit te breiden. De vergunning is beoogd af te geven voor een periode van 10 jaar. Bewoners vragen zich af of de milieunormen in de wijk nog wel gehaald kunnen worden. Fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht Marry Mos en raadslid en milieuwoordvoerder Steven de Vries dienden schriftelijke vragen in om van het college duidelijkheid te krijgen over het hele proces. De Vries: "We willen van het college weten wat de effecten voor het milieu zijn en hoe men denkt de afgesproken reductiedoelstellingen te gaan halen. En vanzelfsprekend wat de gevolgen voor de gezondheid van de bewoners zijn. Ook willen wij weten op welke manier de gemeente is betrokken bij het ontwerpbesluit."

Bewoners hebben de mogelijkheid om tot 1 september bezwaar te maken tegen eventuele uitbreiding in de vorm van een inspraakprocedure. Gisteravond hield de provincie een informatiebijeenkomst voor betrokkenen. Daar werd aangekondigd dat zij samen met de gemeente Utrecht een informatieavond organiseren. Wrang is echter dat die gepland staat na 1 september, en dus na de periode van inspraak. Fractievoorzitter Mos: "De uitbreiding van de fabriek heeft grote gevolgen voor de Utrechtse inwoners. Het is niet meer dan logisch dat de provincie de gemeente maximaal betrekt. Wat ons betreft wordt de inspraakperiode verlengd en dient de gemeente zelf ook een zienswijze in met betrekking tot de milieuvergunning."

De Statenfractie van GroenLinks zal schriftelijke vragen stellen aan Gedeputeerde Staten over hetzelfde onderwerp.