Bouwend Nedederland


Aantal bouwfaillissementen explosief gestegen

18-08-2010

De bouwnijverheid is de grootste uitzondering op de dalende trend in het aantal faillissementen. In deze sector lag in de afgelopen zes maanden het aantal faillissementen maar liefst 47 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2009. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bouwend Nederland waarschuwde in de afgelopen maanden al voor een dergelijke ontwikkeling en verwacht voorlopig geen verbetering voor de sector. Illustratief voor de nijpende situatie is het verlies van bijna 20.000 vaste arbeidsplaatsen in de bouw, alleen al dit jaar.

Het grote aantal faillissementen staat in schril contrast met het algemene economische beeld: over de hele linie werden 6,7 procent minder faillissementen uitgesproken in de eerste helft van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode van 2009.

De meeste bedrijfstakken vertonen een daling, maar de absolute aantallen zijn nog steeds fors: in totaal is van bijna 1800 particulieren en eenmanszaken en meer dan 3200 bedrijven en instellingen het faillissement uitgesproken.

Stijgers en dalers
In de handel en reparatie en de zakelijke dienstverlening daalde het aantal faillissementen met respectievelijk meer dan 23 en bijna 16 procent. Naast bouwnijverheid steeg de relatief veel kleinere landbouwsector ook tegen de trend in, met 44 procent.

Op provincieniveau is Flevoland de sterkste daler, gevolgd door vijf andere provincies. In zes provincies was juist sprake van een stijging; met 12 procent is Overijssel het hardst getroffen.