Artsen zonder Grenzen

Nieuw kala-azarproject in Zuid-Sudan

20-08-2010

In Pagil, een afgelegen dorp in Zuid-Sudan, heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek geopend voor de behandeling van de dodelijke ziekte kala-azar. In de eerste twee dagen dat de kliniek open is zijn er reeds 16 patiënten opgenomen. Kala-azar wordt overgebracht door zandvliegen en is de tweede dodelijkste parasitaire ziekte ter wereld. Het aantal mensen dat deze ziekte heeft gekregen, neemt sterk toe en er zijn aanwijzingen dat een grootschalige uitbraak van kala-azar te gebeuren staat.

Toename kala-azarpatiënten

De nieuwe kliniek in Pagil, in de zuidelijk gelegen deelstaat Jonglei, vormt een uitbreiding van het bestaande kala-azarprogramma van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan. Ook in Lankien (Jonglei), Leer (Unity) en Nasir (Boven-Nijl) heeft Artsen zonder Grenzen een behandelprogramma voor kala-azarpatiënten. Zowel in deze klinieken als in - door andere hulporganisaties gerunde - gezondheidsposten in Ayod (Jonglei) en Old Fangak (Boven-Nijl) komen voor deze periode ongebruikelijk veel mensen voor een behandeling voor kala-azar, soms wel tientallen per week. Sommige patiënten waren dagen op pad om bij de klinieken te komen. De nieuwe kliniek moet de druk op de bestaande gezondheidsvoorzieningen verlichten.

Dit jaar erger

`Op basis van onze ervaringen van het afgelopen jaar, hadden wij verwacht dat het aantal patiënten pas vanaf begin september zou toenemen. Het feit dat er in de regio zoveel mensen nu al naar de verschillende gezondheidsposten komen met kala-azar, wijst erop dat het dit jaar nog zelfs erger zal worden dan de jaren hiervoor,' aldus Chris Lockyear, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan.

Kala-azar

Kala-azar (zwarte koorts, ook wel 'viscerale leishmaniasis') wordt overgebracht door de steek van een zandvlieg. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan kala-azar fataal zijn. Iemand die kala-azar heeft moet niet alleen behandeld worden met speciale medicijnen voor kala-azar, maar heeft ook intensieve verzorging nodig voor verwante infecties zoals longontsteking, diarree en bloedarmoede. Ook kan ondervoeding optreden.

Uitbraak en factoren

`Het feit dat er nu al zoveel mensen kala-azar hebben terwijl dit normaliter het laagseizoen is geeft aan dat we aan het begin staan van een enorme uitbraak verderop in het jaar,' zegt Koert Ritmeijer, medisch adviseur en kala-azarexpert. `De laatste grote uitbraak van kala-azar was 8 jaar geleden. Dat betekent dat er nu een hele nieuwe generatie is die geen afweer heeft opgebouwd tegen de ziekte.' Andere factoren van invloed zijn de klimaatomstandigheden waardoor de zandvlieg goed gedijt. Doordat veel mensen ook nog ondervoed zijn vanwege de heersende onveiligheid en mislukte oogsten, zijn mensen verzwakt en dus kwetsbaarder.

Afgelegen dorp

Pagil is een dorp dat zeer afgelegen ligt. De nieuwe kliniek is gehuisvest in het enige gebouw met massieve muren. De hulpverleners van Artsen zonder Grenzen verblijven in tenten en behandelen de meeste patiënten buiten, overdekt met canvas doeken. Er zijn nu al 16 patiënten onder behandeling en de verwachting is dit aantal zal toenemen zodra het nieuws zich verspreidt dat mensen er voor kala-azar behandeld kunnen worden.

Toevoer voorraden

De toevoer van voorraden is een uitdaging. Chris Lockyear: `We beogen elke 7-10 dagen een nieuwe voorraad per vliegtuigje aan te voeren. Maar we zijn afhankelijk van het weer en de staat van de landingsbaan. Zodra het regent verandert deze zwart gemaakte aarde direct in dikke, plakkerige modder.' Het team in Pagil bestaat uit 6 internationale en Sudanese medewerkers.

Meer weten over onze projecten in Zuid-Sudan