Ingezonden persbericht


Productschap Vis

PERSBERICHT

20 augustus 2010

Combinatie twee vistechnieken resulteERT in duurzame pulswing

Stellendam, PulsWing is de naam van het nieuwe vistuig dat door een van de Nederlandse viskotters in gebruik is genomen. Hoewel deze vistechniek nog volop in ontwikkeling is, zijn de eerste resultaten en voorzichtige schattingen van de vangstmogelijkheden minimaal gelijk aan die van de traditionele boomkorvisserij, terwijl sprake is van aantoonbaar minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangsten en forse brandstofbesparing. De vangst van de belangrijkste doelsoorten tong en schol in de Nederlandse kottervisserij biedt hiermee betere economische vooruitzichten met een duurzaam karakter.

De nieuwe PulsWing is een visserijmethode waarbij de Pulskor en de SumWing constructies zijn gecombineerd. Sinds kort wordt de PulsWing op commerciële basis toegepast. De techniek is nog volop in ontwikkeling maar de eerste resultaten en voorzichtige schattingen geven aan dat de vangstmogelijkheden minimaal gelijk zijn aan die van de boomkorvisserij en brandstofbesparingen die kunnen oplopen tot meer dan 60% ten opzichte van boomkor.

De kottersector is voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven voor een verantwoorde visserij op platvis. Vissers werken al enkele jaren onderling samen in 'kenniskringen' om de sector optimaal te verduurzamen en de platvisvisserij weer winstgevend te maken. Onder leiding van het LEI en IMARES, onderdelen van Wageningen UR, zoeken vissers zelf naar oplossingen voor een duurzamere vangst, waarbij kennisuitwisseling en samenwerking essentieel is. Als eerste resultaten zijn daardoor de Pulskor en de SumWing technieken ontstaan die gezien worden als goede alternatieven voor de traditionele manier van vissen op platvis met de boomkor.

De pulsvisserij (Pulskor) is een visserijtechniek die nog steeds in ontwikkeling is maar al wel enkele jaren wordt toegepast. Het prototype is geënt op de boomkorvisserij maar de wekkerkettingen zijn vervangen door elektroden dragers. Deze dragers geven pulsen af op de zeebodem waardoor een wekveld ontstaat. De vis wordt daarmee op een meer duurzame manier van en uit de bodem gejaagd waarbij sprake is van minder discards en bodemberoering (-30%) en minder ongewenste bijvangst (-50%). De energiebesparing die momenteel behaald wordt ligt rond 45%. De kwaliteit van de gevangen vis is bijzonder goed omdat de vis onder water met minder vistuig en materiaal in aanraking komt.

De SumWing is een in 2007 ontwikkelde techniek die op bestaande boomkorvaartuigen kan worden toegepast. Aan de voorkant van het vistuig is in plaats van de traditionele boom een vleugel (wing) bevestigd. Aan de voorzijde van de wing zit een 'neus' die minimaal contact houdt met de zeebodem. Er wordt gemiddeld 20% brandstof mee bespaard.

Alvorens de innovatieve PulsWing kan worden toegepast door een groter deel van de Nederlandse platvisvloot is aanpassing van de Europese wet- en regelgeving nodig. Vanwege een officieel EU-verbod op 'elektrisch vissen' is vooralsnog sprake van slechts jaarlijkse vrijstelling voor maximaal twintig schepen totdat het nieuwe Europese visserijbeleid zal worden ingevoerd na 2012.

Het ministerie van LNV streeft ernaar om de pulsvisserij voor die tijd op te laten nemen in de Europese wet- en regelgeving, zodat toelating van het vistuig dan officieel zal zijn geregeld.

Noot voor de redactie: (