Universiteit Twente

Peter-Paul Verbeek op Lowlands

04 augustus 2010

Dit jaar verzorgt techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek van de Universiteit Twente een gastcollege op het festival Lowlands.

Tijdens dit college gaat Verbeek in op de vraag of we bezig zijn de nieuwe Übermensch te creëren. Er ontstaan door de oprukkende technologie namelijk steeds meer mogelijkheden om in te grijpen in de mens. Zo kunnen we tegenwoordig bijvoorbeeld niet alleen zieke mensen genezen; we kunnen ook mensen 'verbeteren'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cosmetische chirurgie, gendoping en deep brain stimulation. Bij het laatste kun je met een apparaatje dat in de hersenen wordt geïmplanteerd bijvoorbeeld de gevolgen van Parkinson verminderen. Een doorbraak zou je op het eerste gezicht zeggen, maar hetzelfde apparaatje kan tegelijkertijd ook de persoonlijkheid van de patiënt veranderen. In zijn lezing gaat Verbeek in op de vragen die dit oproept: Is het wenselijk? Hoe ver kun je gaan? En waar ligt de grens van de mens?

In zijn onderzoek bestudeert Verbeek de relatie tussen mens en techniek. Het onderzoek is een duidelijk voorbeeld van High Tech, Human Touch waar de UT voor staat. Het gastcollege van Verbeek vindt plaats op zaterdag 21 augustus op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen. Eerder verzorgden Dave Blank en Erwin Seydel van de Universiteit Twente al een college op het festival. Info: www.lowlands.nl.