Ingezonden persbericht

Voorschoten,28 juli 2010

'Stil de Tijd, torso's, portretten en figuren',

Beeldenexpositie in de tuin van de Orangerie op landgoed Duivenvoorde

Van 21 augustus tot 26 september worden in de tuin van de Orangerie van landgoed Duivenvoorde in Voorschoten ruim 40 beelden van zeven Nederlandse kunstenaars geëxposeerd. Het is voor het eerst dat een dergelijk expositie op het landgoed Duivenvoorde plaatsvindt.

Mw Inge Adema-Nieuwenhuizen, wethouder Cultuur van de gemeente Voorschoten, opent de beeldententoonstelling op zondagmiddag 22 augustus om 15.30 uur. Claire Nelissen, kunsthistorica én een van de exposanten, gaat daarna in op het thema 'Stil de Tijd'. Uiteraard zijn de overige deelnemende kunstenaars ook aanwezig.

De feestelijke opening vindt plaats van 15.00 -18.00 uur.

De beelden zijn gemaakt door Menno Veenendaal, Monique Veenendaal, Kieta Nuij,
Guido Sprenkels, Romee Kanis, Anita Franken en Claire Nelissen. Hun werk is overwegend figuratief. Ook zijn er zijn enkele abstracte werken die betrekking hebben op het thema van de tentoonstelling.

De beeldententoonstelling is een initiatief van de bewoners van de Orangerie: Patricia van Bosse en Foeke Zeilstra. Het evenement past goed bij de jubileumactiviteiten van Stichting Duivenvoorde die dit jaar haar 50 jarig bestaan viert. Bijzonder is dat voor de duur van de expositie een privé tuin wordt opengesteld voor bezoekers van landgoed Duivenvoorde.

Openingstijden 'Stil de Tijd' van 21 augustus - 12 september: iedere dag - behalve op maandag - van 12.00 tot 17.00 uur. Na 12 september alleen nog in de weekenden van 18-19 en 25-26 september. Door de week kan de tuin op afspraak bezocht worden. De toegang voor de expositie is gratis, maar bezoekers moeten wel een toegangskaartje voor het landgoed kopen (1 Euro/ 50 c).

Het thema van de tentoonstelling 'Stil de Tijd' is ontleend aan een dichtregel van Gerrit Kouwenaar. Het verwijst naar verschillende dingen: de andere tijd die we ervaren als we ontspannen zijn. Ook in de natuur overkomt ons vaak vanzelf het wegvallen van de tijd. Het kijken naar kunst doet eveneens een beroep op ons de 'kloktijd' los te laten. De filosofe Joke Hermsen heeft een bundel essays over het thema tijd geschreven met als titel Stil de Tijd. Dat is mede een inspiratie geweest voor het kiezen van dit thema voor de tentoonstelling.

Openstelling en toegangsprijzen kasteel
Tijdens het jubileumjaar is het kasteel elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur toegankelijk zonder rondleiding, op 1 augustus, 5 september en 3 oktober. Andere bijzondere openstellingsdagen, o.a. het monumentenweekeinde op 11 en 12 september staan op www.kasteelduivenvoorde.nl. Toegangsprijs is E6 (volwassenen) en E3 (kinderen). Toegang is gratis voor museumkaarthouders en leden van de Vereniging Rembrandt. De tentoonstellingscatalogus Tijdloos Trendy (E7,50) is verkrijgbaar in het kasteel. De tentoonstelling Tijdloos Trendy is te zien tot en met 3 oktober. Het combitarief (toegang inclusief catalogus) is E 10.

Noot aan de redactie (