Ingezonden persbericht


Persbericht 1

Publicatie 'Scheveningen wordt mondain'
125 jaar Kurhaus, kroonjuweel van de Maatschappij Zeebad Scheveningen

Op 21 augustus aanstaande verschijnt het 16de deel in de Historische Reeks van Muzee Scheveningen, getiteld: 'Scheveningen wordt mondain. 125 jaar Kurhaus, kroonjuweel van de Maatschappij Zeebad Scheveningen'. Ter gelegenheid hiervan is uniek beeldmateriaal bijeengebracht in een kleine expositie in Muzee Scheveningen.

In het boek beschrijft Paul Crefcoeur de periode die voor het ontstaan van de huidige badplaats van cruciaal belang was. Een centrale rol was hiervoor weggelegd voor de Maatschappij Zeebad Scheveningen. Crefcoeur deed hiervoor uitgebreid onderzoek in archieven in binnen- en buitenland.

Scheveningen had vanaf het begin van de negentiende eeuw al wel een badhuis, hotels en andere voorzieningen voor de liefhebbers van het strand en de zee, maar zo heel veel stelde het allemaal nog niet voor. De oprichting van de Maatschappij Zeebad Scheveningen (MZS) op 4 oktober 1883 bracht daar verandering in. De directie wilde de concurrentie in binnen- en buitenland verslaan door eerst maar eens een luxueus hotel met casino neer te zetten zoals dat in Nederland nog nergens was te vinden. Het oude badhuis ging tegen de vlakte en op de fundamenten verrees het Kurhaus dat precies 125 jaar geleden in gebruik werd genomen. De MZS bouwde daarna ook een boulevard, een wandelpier, winkelgalerijen en gaf de aanzet tot het zeer statige Palace-Hotel. Scheveningen werd mondain en kreeg inderdaad de door de MZS zo begeerde reputatie.

Uit het onderzoek van Crefcoeur kwam naar voren dat de bouwgeschiedenis van het Kurhaus op z'n minst merkwaardig kan heten. Gerommel bij de aanbesteding, een personenlift die werkte op waterdruk, de koepelzaal die door zijn vorm een uitstekende akoestiek garandeerde en de bijzondere rol van het Berliner Symphonisches Orchester - het komt allemaal aan de orde. Net als de onhandigheid van het dienstmeisje van de bierbrouwende familie Heineken die in de weer was met een spiritusbrandertje en even niet oplette. Dit veroorzaakte op 1 september 1886 de brand die het stedenbouwkundig pronkstuk volledig in de as legde. Dankzij de MZS opende nog geen jaar later een nieuw Kurhaus alweer zijn deuren. In 1902 stopte de MZS als zelfstandig bedrijf en ging op in de veel breder georiënteerde Exploitatie Maatschappij Scheveningen (EMS).

Paul Crefcoeur (1950) publiceerde al eerder over Scheveningen. In 2009 schreef hij samen met Jan van Pesch de jubileumuitgave '125 jaar Belgisch Park. De ontwikkeling van Nieuw-Scheveningen, wonen tussen bad en stad'.

De Historische Reeks van Muzee Scheveningen staat onder redactie van Maarten van Doorn, Henk Grootveld, Paul de Kievit, Karel Pronk, Kees Stal en Danny Verbaan. Deze publicatie is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Donateurs Muzee Scheveningen..

Paul Crefcoeur, Scheveningen wordt mondain. 125 jaar Kurhaus, kroonjuweel van de Maatschappij Zeebad Scheveningen, Scheveningen 2010, 168 p. (Historische Reeks Muzee Scheveningen no. 16). ISBN 978-90-812104-7-8. Verkoopprijs: E 12,50.

Fotobijlagen:
Het Kurhaus in vogelvlucht, 1885
Interieur Kurzaal, ca. 1895

Noot voor redactie,