Ingezonden persbericht


Generaal Van Uhm naar Lowlands

BKB presenteert: Llowgenda, met o.a. Frans Timmermans, Erben Wennemars, Tinkebell, Typhoon en Peter van Uhm

Lowlands' politieke programma Llowgenda biedt dit jaar de inspirerende verhalen van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, oud-staatssecretaris Frans Timmermans, oud-topsporter Erben Wennemars, kunstenares Tinkebell en de documentairemakers Ilse en Femke van Velzen. Op het Lima-podium is ook plek voor een nieuwe generatie opiniemakers, zoals de rapper Typhoon, blogger Ernst-Jan Pfauth, Youth Food Movement-oprichters Linda Vermaat en Sanne Reijenga, aanstormend politica Jamila Aanzi en wereldverbeteraar Justus Bruns die de lichtreclames op Times Square wil vervangen door kunst.

Wat zijn de dromen van deze groep totaal verschillende Nederlanders? Hoe zien zij de toekomst? Wat zijn de grootste inspiratiebronnen uit de politiek, de wetenschap, de sport en de kunst en wat kunnen de Lowlands-gangers hiermee? Met andere woorden: hoe zetten zij hun idealen om in handelen?

Zaterdag 21 augustus

Generaal Peter van Uhm kijkt met trots terug op de successen van de Uruzgan-missie. Maar de missie heeft ook zware verliezen geleden: 24 militairen zijn gesneuveld en 140 raakten gewond. De generaal praat over verantwoordelijkheid nemen en het belang van internationale samenwerking. Erben Wennemars spreekt over de kracht van sport en zijn leven na het ijs. De zussen Femke en Ilse van Velzen vertellen over hun documentaires over de slepende burgeroorlog in Congo.

Blogger Ernst-Jan Pfauth (nrc.next, dutch problogger) geeft zijn eigen kijk op de netwerkrevolutie. Bij Linda Vermaat en Sanne Reijenga gaat alles om eten. De twee zijn vanaf het eerste uur betrokken bij de Youth Food Movement, een club studenten, jonge chefs, boeren en foodprofessionals die zich inzetten voor een eerlijk voedselsysteem.

Zondag 22 augustus

Kunstenares Tinkebell shockeerde Nederland door met eigen handen haar kat te doden en van het huisdier een handtas te maken. Wat is het verhaal achter de tas? Tinkebell wijst op onze blinde vlekken voor dierenleed en massaconsumptie en toont de hypocrisie achter onze dierenliefde. Oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans roept de Lowlandsgeneratie op de instituten te bestormen, om onze handige netwerken om te zetten in echte idealen en de macht te grijpen. Woordkunstenaar Typhoon heeft het over passie. Dit keer zonder muziek, maar met poëzie.

De ambitieuze Jamila Aanzi vertelt over de droom van haar familie en hoe zij minister van Financiën gaat worden. Justus Bruns legt uit waarom hij de lichtreclames op Times Square wil vervangen door kunst, met zijn project Times Square to Art Square.

Organisatie

Llowgenda is een initiatief van Het Campagnebureau BKB. Een viertal sprekers van Llowgenda nam eerder deel aan de BKB Academie. Dit zijn Ernst-Jan Pfauth, Linda Vermaat, Jamila Aanzi en Justus Bruns. De BKB Academie laat jong talent delen in de kennis en het netwerk van campagnebureau BKB.

Zaterdag 21 augustus en zondag 22 augustus | Aanvang: 11.30 uur | Limapodium Lowlands