Dienstenbond CNV

Nieuws

20 augustus 2010

Werk- en inkomenszekerheid centraal bij nieuw Sociaal Plan FloraHolland

Binnen een groot bedrijf als FloraHolland vinden in de loop der jaren tal van organisatiewijzigingen of reorganisaties plaats. Dat kan doordat afdelingen worden samengevoegd, functies verdwijnen of wijzigen. Dergelijke reorganisaties zijn voor werknemers vaak ingrijpend. Om de personele en sociale gevolgen te beperken en op te vangen is er binnen FloraHolland een Sociaal Plan (SP). Het huidige SP is verlopen en moet vernieuwd worden. De onderhandelingen daarover zijn begonnen. CNV Dienstenbond heeft daarbij twee belangrijke uitgangspunten: werkzekerheid en inkomenszekerheid.

Het huidige SP voldoet volgens ons prima aan deze uitgangspunten:
* Als functies vervallen en werknemers boventallig worden dan leidt dit baanverlies niet tot het verlies van je werk.
* Werknemers van wie de functie vervalt zullen in beginsel worden herplaatst in een andere passende functie. Om dat voor elkaar te krijgen is er een begeleidingsperiode van 12 maanden waarin scholing en ondersteuning plaatsvindt om werknemers zo te begeleiden van werk naar werk.

* Een functie wordt als passend beschouw als die qua vereiste kennis, vaardigheden, opleiding, werktijden vergelijkbaar is en maximaal 1 salarisniveau lager ligt. Ook de enkele reistijd mag maar maximaal een half uur toenemen.

* Om een eventueel verlies aan salaris op te vangen is er een salarisgarantieregeling die ook is opgenomen in de cao. Daarmee is er sprake van inkomenszekerheid.

* Alleen als er in het uiterste geval na minimaal 12 maanden begeleiding en ondersteuning geen andere passende functie is gevonden kan ontslag plaatsvinden. Dan wordt er een ontslagvergoeding uitgekeerd. Het SP is er echter op ingericht deze situatie te voorkomen en dat is de afgelopen jaren ook steeds gelukt.

FloraHolland tornt aan Sociaal Plan
CNV Dienstenbond ziet geen reden om dit SP inhoudelijk te wijzigen. FH wil echter wel wijzigingen doorvoeren:

* Om te bepalen van welke werknemers functies komen te vervallen wil FH gebruik maken van kwaliteitscriteria door onder andere te kijken naar de beoordelingsgesprekken. CNV Dienstenbond ziet daar geen brood in. Reorganisaties mogen geen dekmantel zijn om van minder goed functionerende werknemers af te komen. Objectieve spelregels moeten centraal staan bij het vaststellen van boventalligheid.
* FH wil de ontslagvergoeding verminderen. Deze vergoeding wordt alleen uitgekeerd in uitzonderlijke gevallen waarin werknemers na minimaal 12 maanden begeleiding niet kunnen worden herplaatst binnen FH. Dat zijn dus werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Zij mogen wat ons betreft niet de dupe worden van een lagere ontslagvergoeding.

* FH wil procedures en spelregels vereenvoudigen. Daar is op zichzelf niets op tegen zolang dat niet betekent dat rechten van werknemers worden uitgehold. Zo moeten er bijvoorbeeld goede en zorgvuldige procedures zijn om bezwaar te kunnen maken tegen boventalligheid de gang van zaken bij een reorganisatie.

Samen sterk!
Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond is van belang. Na alle perikelen over de cao staat nu het Sociaal Plan onder druk. Dit laat wederom zien dat een sterke vakbond noodzakelijk is. Alleen sterke vakbonden kunnen een goed SP afsluiten en FloraHolland ertoe dwingen dat er geluisterd wordt naar medewerkers. Bespreek daarom het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met uw collega's. Word lid van CNV Dienstenbond. De eerste drie maanden zijn gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op onze website
www.cnvdienstenbond.nl/lidworden/lidworden of op de achterzijde van de nieuwsbrief en meld u direct aan als nieuw lid.