Ministerie van Defensie

Geheime para-inzet commando's Afghanistan (video)

21 augustus 2010, 10.57 uur

De 9 leden van het KCT die de operatie in 2009 uitvoerden tijdens de uitreiking van de operationele wing. Een team van special forces Task Force 55, bestaande uit 9 man van het Korps Commandotroepen en een Afghaanse coalitiepartner, heeft in juli 2009 een zeer uitzonderlijke parachute-inzet in Afghanistan uitgevoerd. Voor het eerst sinds 1949 werd weer een operationele parachutesprong gemaakt. De deelnemende commando's werden vorig jaar al onderscheiden met de `operationale vrije val wing'.

Om deze bijzondere inzetmogelijkheid van de Nederlandse commando's voor de vijand geheim te houden is de operatie en de bijbehorende uitreiking van de wings tot einde van de inzet van Taskforce 55 in Afghanistan geheim gehouden.

De groep had de taak om ongezien de bewegingen, intenties en sterkte van vijandelijke eenheden in een gebied in kaart te brengen. Omdat het niet mogelijk was om per auto of te voet ongezien in het gebied te komen, werd besloten om parachutisten in te zetten.

Het team werd `s nachts door een vliegtuig van de International Security Assistance Force (ISAF) boven het vijandelijke operatiegebied gedropt. Een van de commando's: "Iedereen dacht eigenlijk dat het toch nooit zou gebeuren, maar in Afghanistan blijkt het valscherm op een bepaald moment het beste middel om je mensen te vervoeren. Terug in Roosendaal realiseer je je dat het toch wel heel bijzonder is geweest." De taak werd succesvol uitgevoerd en vormde een essentiële bijdrage aan de veiligheid van de grondeenheden.

Para-operatie commando's Afghanistan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 19 augustus 2010 | wmv | 4:25 | 10.0 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 19 augustus 2010 | mp4 | 4:25 | 15.3 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 19 augustus 2010 | 3gp | 4:25 | 2.5 MB * Uitgeschreven tekst Een team van special forces Task Force 55, 9 man van het Korps Commandotroepen en een Afghaanse tolk, heeft in juli 2009 een zeer uitzonderlijke para-operatie in Afghanistan uitgevoerd. Voor het eerst sinds 1949 werd een operationele parachutesprong gemaakt. De deelnemende commando's werden vorig jaar al onderscheiden met de `operationale vrije val wing' en nu zijn de beelden van deze bijzondere verkenningsoperatie vrijgegeven.

60 jaar eerder

Een commando toont het bij de operationele wing horende embleem.

De laatste keer dat Nederlandse militairen een operationele sprong maakten was 10 maart 1949, tijdens de Nederlandse inzet in Indonesië. Nederlandse Militairen die een dergelijke parachutesprong in vijandelijk gebied maken, mogen daarna de operationele wing te dragen. De commando's ontvingen de wing op 15 december 2009 uit handen van oud-kapitein Siem Boons, zelf drager van het bijzondere erkenningsteken.

Bijzondere capaciteit

Een commando tijdens de para-opleiding in Frankrijk. Foto: Ministerie van Defensie

Alle Nederlandse special forces worden opgeleid aan de Defensie Paraschool voor para-inzetten. Binnen het Korps Commandotroepen zijn er speciale teams die zich verder specialiseren in parachutespringen. Naast uitrusting kunnen zij dan ook passagiers meenemen in een zogenaamde tandem sprong. Bij de operatie in 2009 werd zo de Afghaanse partner meegenomen.

Erkenning

De inzet van de Nederlandse special Forces in Afghanistan is van essentieel belang geweest voor de ISAF en de Nederlandse eenheden. Dat de eenheden vaak onder extreme omstandigheden opereerden, blijkt naast de operationele wings ook uit de Militaire Willems-Orde voor kapitein Kroon, 12 dapperheidsonderscheidingen, 2 Eretekens van Verdienste en het Bronzen Schild.