Provincie Friesland

Persbericht

Nummer: HB 095
Datum: 12 april 2010

Nieuw festival Bikefest in Hemelum

Op 21 augustus 2010 organiseert Stichting Demolition Crew voor de eerste keer Bikefest 2010 in het dorp Hemelum. Bikefest is een 1-daags festival met familievermaak, muziek, auto's en motoren. Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân ondersteunt dit initiatief en adviseert positief over de subsidieaanvraag aan het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Het Bikefest festival is als totaalconcept nieuw binnen de regio. Het is geen evenement dat tot in de late uurtjes doorgaat. De organisatie van Bikefest richt zich op mensen van 25 tot 55 jaar: van gezinnen met kinderen tot stelletjes en alleenstaanden. Binnen het festival kunnen kinderen tot 12 jaar zich vermaken in het Kidsfest gedeelte. De mensen kunnen het festival gratis bezoeken. Het festival zal tot het begin van de avond duren.

Bikefest moet Hemelum een toeristische en economische stimulans geven. Het festival brengt Hemelum onder de aandacht van Nederland, zodat iedereen in Nederland kan zien wat Hemelum te bieden heeft op het gebied van recreëren en wonen. Vele inwoners van het dorp zijn als vrijwilliger, individueel of in verenigingsverband, actief binnen de organisatie van het festival. De Stichting Demolition Crew hoopt uiteindelijk van een 1-daags festival met 2000 bezoekers door te groeien naar een 2-daags festival met 10.000 bezoekers.

Het gebiedsplatform heeft een positief advies gegeven voor een bijdrage van ¤ 3.906. Deze subsidie is afkomstig uit het provinciaal Meerjaren Programma (pMJP), onderdeel leefbaarheid en plattelandseconomie. De totale kosten van het project zijn ¤ 18.206.

Rol gebiedsplatform
De belangrijkste taak van het Gebiedsplatform Zuidwest Fryslân is het adviseren van het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen die uit dit gebied komen. Het gebiedsplatform bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en uit themadeskundigen uit het gebied. De provincie Fryslân is in 2001 gestart met Plattelânsprojekten om een impuls te geven aan projecten op het platteland. Plattelânsprojekten staat voor de gebiedsgerichte aanpak in Fryslân. Deze aanpak heeft twee pijlers: goede projectideeën en subsidies bij elkaar brengen en het bevorderen van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en overheden. In elk van de gebieden is een gebiedsplatform opgericht.

Lees meer over andere projecten die een positief advies hebben gekregen in de bijlage.

BIJLAGE

Alle projecten waarover het gebiedsplatform positief heeft geadviseerd zijn opgenomen in de tabel. Meer informatie over deze projecten kan worden opgevraagd bij het projectbureau van Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân in Balk.

Projectnaam
Indiener
Totaal bedrag

Subsidiebedrag

Leefbaarheid Lokaal:

Opwaarderen peuterspeelplein + voor-
zieningen, Hemelum
Dorpsbelang Hemelum
¤ 32.718,13
¤ 8.179,53
Inrichtingsproject Schoolplein De Bolster "Beweeg, speel en leef", Balk Vereniging voor christelijk en algemeen/neutraal bijzonder onderwijs Nijegaast ¤ 60.000,-
¤ 10.000,-
In je rolstoel door de Luts
Stichting ter bevordering mobiliteit fysiekbeperkte mensen (Balk) ¤ 4.425,-
¤ 1106,-
Recreatie & Toerisme:

Verbeteren steigers + informatiebord Geeuw, Sneek
Recreatieschap
Marrekrite
¤ 127.007,-
¤ 12.362,-
De Goudsbloem 1876 / minicamping met mongoolse gers Mw. H. Kramer
¤ 135.119,-
¤ 27.024,-
Nationaal Landschap:

Historische Wandelpaden Zuidwest
Fryslân
Landschapsbeheer Frl
¤ 55.865,-
¤ 36.505,-
Leader:

Bikefest 2010 Hemelum
St. Demolition crew i.o.
¤ 18.206,-
¤ 3.906,-
Totalen:

¤ 433.340,13

¤ 99.082,53