Ingezonden persbericht


Kubistische taarttempels en geometrische puddingpiramides

21 augustus 2010 t/m 9 januari 2011

De Kunsthal Rotterdam geeft met ruim zestig bakblikken en geleivormen uit de collectie van het Weense Leopold Museum een nieuwe kijk op de negentiende-eeuwse eetcultuur. Fantasierijke bakvormen zijn in de keuken van Centraal Europa veelgebruikt kookgerei om geleien en puddingen, hartig en zoet, smakelijk te presenteren. De tentoonstelling laat zien hoe de presentatie van het koud buffet een eeuw geleden bijzonder culinair design heeft voortgebracht. Samen met recepten en illustraties van gerechten wordt een inkijkje gegeven in de verfijnde kookcultuur van weleer.

Koud buffet
Een klassieker in de gastronomie en een uitdaging voor iedere chef-kok is het koud buffet. De presentatie van ieder afzonderlijk gerecht moet buffetgasten doen watertanden. Aan het eind van de achttiende eeuw is het eten bij gebrek aan verse groente en fruit na bereiding vaak kleur- en vormloos. Om het eten aantrekkelijk te maken wordt het daarom opgediend in bijzondere vormen in gelei, de schijnbaar magische stof die gerechten laat glimmen en dansen op tafel. Er ontstaan een scala aan gelei- en puddingvormen om koude gerechten zoals patrijzengelei en bavarois met viooltjes bijzonder te presenteren. De taarten, aspic en puddingen, in alle denkbare vormen en kleuren, bevorderen zo niet alleen de consumptie, maar zijn bovendien een fantasievolle tafelaankleding.

Vormenrijkdom
De kookcultuur aan het Weense hof verlangt strikt genomen voor elk gerecht een andere vorm: de vis in een visvorm, de schaaldieren in een schelpenvorm en zoete gerechten in vruchtenvormen. Niettemin komen ook gewaagdere bakvormen in omloop. De ijzeren en koperen bakblikken krijgen spannende welvingen, geometrische silhouetten en kubistische vormen en roepen daarmee verrassende architectonische associaties op. Piramides, tempels en kathedralen zijn herkenbaar, maar ook specifieke gebouwen als het Romaanse Castel del Monte in Italië en de Mexicaanse Chichen Itza tempel. Architectuur en koken komen in de tentoonstelling samen en onthullen de esthetische vormgeving van de gebruiksvoorwerpen.

Verloren tijden
Nu verse ingrediënten voorhanden zijn worden gelei- en puddingvormen minder gebruikt. Veel bakvormen hebben hierdoor hun functie in de keuken verloren en daarmee een plek in de cultuurgeschiedenis verworven. De bakvormen zijn culturele artefacten geworden en geven nu een indruk van verloren tijden met lange tafels die afgeladen zijn met fantasierijke gerechten. In de tentoonstelling maken recepten en illustraties van gerechten, eveneens uit de verzameling van de Weense Rudolf Leopold, duidelijk hoe de gerechten bereid en gegeten werden.

Tijdens de tentoonstelling vindt van 9 t/m 12 september KunsthalKOOKT plaats. Het Festival voor de Echte Smaak maakt zich sterk voor 'eerlijk eten', voor alles wat vers, ambachtelijk, seizoens- en streekgebonden is.

Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Mariëtte Maaskant, t. 010-4400323, 06-14437789; Willemijn van -4Drunen t.010400321, 06-15830703; f. 010-2417638; communicatie@kunsthal.nl

Bij publicatie graag vermelden:
info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur




Ingezonden persbericht