Gemeente Almere

Archeologiedag Almere: je bent toch niet bang om nat te worden?

16-08-2010

Zoals ieder jaar is er binnenkort weer de Archeologiedag. Dit jaar draait die om water, en hoe dat vroeger werd gebruikt in wat nu Almere is. Ben je niet bang om nat te worden? Kom dan naar de Archeologiedag op zondag 22 augustus op de Kemphaan!

Tijdens de Archeologiedag zijn er leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Er is een speciale expositie, activiteiten bij de thema's prehistorie en middeleeuwen en speciale kinderactiviteiten rond water door de eeuwen heen. Ook is er een informatiemarkt met musea en archeologische instellingen.

Kom naar de Archeologiedag op zondag 22 augustus 2010 van 11.00 tot 16.00 uur op stadslandgoed de Kemphaan, Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere. De toegang is gratis.

Water in de prehistorie
Hier maak je kennis met hoe prehistorische jagers het water gebruikten als vervoersmiddel, als plek om aan voedsel te komen en natuurlijk zie je hoe zij aan drinkwater kwamen. Kijk naar het bouwen van een kano en huidenboot, maak prehistorische muziek, neem plaats aan de waterbar, jaag op bevers, vang vissen met een fuik en doe mee met de waterplantenbelevenisroute.

Water in de middeleeuwen
Vanaf de middeleeuwen vormde Almere de bodem van de Zuiderzee. In dit deel van de Archeologiedag ontdek je hoe mensen die over de Zuiderzee voeren water gebruikten om te varen, drinken en wassen. Kom kijken bij de Zuiderzeeambachten of het badhuis, leer navigeren, bouw een schip of proef een visje bij de visroker. Natuurlijk is er ook middeleeuwse muziek.

Kinderactiviteiten
Beleef zelf de ijspret door de eeuwen heen met schaatsen, het ijsspel kolfen, waterspelletjes in het laboratorium en het kindertheater `De Waterfabriek'. In de theatervoorstelling `Meneer Dröge & de Waterfabriek', speciaal voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar, leren en ervaren ze hoe belangrijk schoon drinkwater is. De voorstelling duurt veertig minuten.

Tentoonstelling `Het verleden boven water'
De archeologietentoonstelling `Het verleden boven water' vertelt alles over hoe water de geschiedenis van Almere en omgeving heeft gevormd. Aan de hand van het onderwerp water bekijken we de vondsten van de steentijd en de Zuiderzeetijd. Wat vertellen ze over hoe de vroege Almeerders omgingen met de natuur en hoe zag het leven eruit toen hier nog water was? De expositie is tot en met 27 augustus te zien bij het Eksternest op stadlandgoed de Kemphaan.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.almere.nl/archeologie of www.kemphaan.nl.

De Archeologiedag wordt georganiseerd door Stichting Stad en Natuur in opdracht van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere.