Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 10 augustus 2010

Boeren en tuinders in de Eilandspolder, vroeger en nu Bijzondere vaarexcursie door een prachtig landschap

De Eilandspolder is een van de mooiste landschappen in Noord-Holland. De natuur is er prachtig en over boeren in dit gebied is veel te vertellen. Theo de Wit, gids van Landschap Noord-Holland, doet dat tijdens een rondvaart met de excursieboot op zondag 22 augustus van 11.00 - 13.30 uur. Onderweg stappen we uit bij een pompoenkwekerij. Een route vol bezienswaardigheden!

Boeren en tuinders bepalen al eeuwen het beeld in de Eilandspolder. Tot de zestiger jaren was het merendeel van de gronden in gebruik bij tuinders. Omdat ze alles per boot moesten vervoeren werd het steeds minder rendabel. De laatste vijftig jaar is vrijwel alle grond in gebruik genomen als grasland. De resterende boeren in de Eilandspolder zijn veehouders. Het zijn vrijwel allemaal prachters van Landschap Noord-Holland. Dankzij hen is het gebied aantrekkelijk voor weidevogels. Tijdens de vaarexcursie maken we een uitstapje naar de laatste tuinder die nog actief is. Het is Adrie Mul die een rondleiding zal geven over zijn pompoenen- en kalebassenkwekerij.

Heeft u zin om mee te varen en te genieten van de prachtige Eilandspolder met z'n mooie dorpjes? Dan is aanmelden nodig bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland via 088-0064455. Startpunt is de Werkschuur De Molenaar van Landschap Noord-Holland. Deze ligt aan de Oudelandsedijk 1a, ten zuiden van het dorpje Driehuizen .De kosten bedragen ¤ 9,50 (Beschermers betalen ¤ 6,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50). Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl