Ingezonden persbericht


Persbericht

Jubileum NJO Summer Academy
Artistiek leider Reinbert de Leeuw neemt afscheid

De NJO Summer Academy, de kern van de programmering van de NJO Muziekzomer, viert deze zomer zijn 10-jarig bestaan. Deze zomeracademie werd in 2001 opgericht en is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande internationale academies voor jonge topmusici. Reinbert de Leeuw neemt deze zomer afscheid als artistiek leider en dirigeert het NJO Symfonieorkest.

De NJO Summer Academy werd in 2001 opgericht door toenmalig directeur Arthur van Dijk en Reinbert de Leeuw die de artistieke leiding op zich nam. De Leeuw merkte dat er behoefte was aan meer verdieping onder jonge musici en kwam aan hun wensen tegemoet met deze unieke formule. De Leeuw begreep dat het voor studenten een onvergetelijke en waardevolle ervaring is te werken in de aanwezigheid van een componist en op zijn initiatief wordt elk jaar een composer in residence uitgenodigd.

Mauricio Kagel, György Kurtág, Louis Andriessen, Thomas Adés, George Benjamin, Sofia Gubaidulina, Wolfgang Rihm, John Adams, Oliver Knussen en deze zomer Mark-Anthony Turnage zijn in de loop der jaren naar Gelderland afgereisd om met jonge talenten aan hun composities te werken. De Leeuw heeft als spil in het muziekleven die componisten uitgenodigd van wie hij veel muziek heeft gedirigeerd en met wie hij vaak heeft samengewerkt.

De NJO Summer Academy bestaat uit verschillende, zeer uiteenlopende, projecten. Jonge musici kunnen in orkest- en ensembleverband werken aan oudere en nieuwe muziek. Vanaf de oprichting van de Academy zijn er specialisten in de authentieke uitvoeringspraktijk uitgenodigd en wordt er op historisch verantwoorde instrumenten in authentieke opvattingen gemusiceerd. Voor jonge musici is dit een goede kans om kennis te maken met dat perspectief. De programma's die tijdens de NJO Summer Academy worden ingestudeerd worden uitgevoerd op de podia van de NJO Muziekzomer. Die concerten zijn niet het doel op zich, maar voor jonge musici een goede mogelijkheid om praktijkervaring op te doen.

Het 10-jarig bestaan wordt gevierd op zondagmiddag 22 augustus tijdens het Slotconcert van de NJO Muziekzomer in Orpheus. Dan wordt ook afscheid genomen van Reinbert de Leeuw als artistiek leider. Hij dirigeert het NJO Symfonieorkest met op het programma werken van Ravel, Turnage en Zemlinsky. Concerten staan gepland in Arnhem, Apeldoorn en Amsterdam.

NJO Symfonieorkest o.l.v. Reinbert de Leeuw
Natalia Zagorinskaya - sopraan
Thomas Oliemans - bariton

Maurice Ravel - La Valse
Mark-Anthony Turnage - Drowned Out
Alexander Zemlinsky - Lyrische Symphonie

za. 21 aug. / 20:15 uur - Musis Sacrum, Arnhem
zo. 22 aug. / 15:30 uur - Orpheus, Apeldoorn
ma. 23 aug. / 20:15 - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Kijk voor meer informatie op www.muziekzomer.nl.