Politie Haaglanden

Persberichten 22 augustus

Haaglanden, 22-08-2010

Opgepakt na inbraak in auto
Den Haag Een getuige zag 22 augustus om 05.55 uur een man een ruit van een auto, die geparkeerd stond op de Soestdijksekade, inslaan. De man, die een witte blouse droeg, zou kort daarna weggereden zijn op een fiets. Agenten zagen de man even later fietsen op de Henriette Roland Holstweg en hielden hem aan. De 39-jarige man uit Den Haag zit nog vast voor verhoor.

Betrapt bij stelen ijzeren pijpen
Den Haag Agenten kregen zaterdag 21 augustus om 17.55 uur een melding dat drie mannen op de Van Boetselaerlaan bij de kruising met de van Egmondstraat ijzeren pijpen zouden inladen in een auto. Op de Van Boetselaerlaan is men bezig met werkzaamheden, zoals het vervangen van waterleidingpijpen en putdeksels en de straat is opengebroken. Op weg naar de melding hoorden de agenten dat de drie mannen ijzeren pijpen in een kleine vrachtwagen aan het laden waren. De agenten troffen de vrachtwagen met de drie mannen aan terwijl ze de ijzeren pijpen in de vrachtwagen legden. De drie mannen in de leeftijd van 45, 21 en 19 jaar uit Den Haag werden aangehouden en moesten mee naar het bureau. De politie onderzoekt de zaak verder.

Vast met nepvuurwapen
Den Haag Getuigen belden 22 augustus om 00.30 uur de politie dat er door vier jongens die op het Om en Bij liepen geschoten zou worden. Even later belde een getuige dat hij vier jongens zag lopen met een vuurwapen op de Prinsegracht. Agenten troffen de vier jongens korte tijd later aan op de Hooftskade. Twee van hen hadden een nepvuurwapen bij zich dat niet van echt te onderscheiden was. De vier (13, 15 en 16 jaar) uit Den Haag werden aangehouden en zitten nog vast voor verhoor. Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze look-a-likes echter verboden. Wie toch zon wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.

Scooter geschept
Den Haag Een 18-jarige jongen uit Den Haag op een scooter raakte vrijdag 20 augustus om 19.10 uur gewond toen hij op de Burgemeester van de Veldestraat werd aangereden door een 18-jarige automobilist uit Den Haag. Het slachtoffer werd ter hoogte van de Van der Goeslaan geschept door de automobilist, vloog volgens omstanders door de lucht en kwam terecht tegen daar staande Amsterdammertjes. De scooter lag in meerdere stukken over de weg verspreid. De Hagenaar werd met een gebroken elleboog naar een ziekenhuis vervoerd. De automobilist kwam met de schrik vrij.

Alcoholcontrole
Den Haag Bij een alcoholcontrole vrijdag 20 augustus omstreeks 22.00 uur op de Scheveningseweg controleerde de politie 176 automobilisten. Twee daarvan bleken teveel te hebben gedronken. Zij gingen met een tijdelijk rijverbod en een proces-verbaal op zak naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Helaas geen Russisch
Den Haag Een bewoner van de Van Bleiswijkstraat zag 21 augustus om 03.30 uur een man inbreken in een geparkeerde auto. De bewoner belde de politie en gaf een duidelijk signalement door. Ook vertelde hij dat de dief iets uit de auto had meegenomen. Gewaarschuwde agenten zagen de verdachte man verderop lopen in de van Bleiswijkstraat. De agenten controleerden de man die onmiddellijk een navigatiesysteem met zuignap en laadsnoer uit zijn zak haalde. Toen de agenten het navigatiesysteem ingeschakelde bleek dat het systeem in de Russische taal ingesteld was. De 21-jarige man uit Den Haag, die geen woord Russisch sprak, moest mee naar het bureau.

Snelheidscontrole
Den Haag - Bij een snelheidscontrole op de Moerweg vrijdag 20 augustus tussen 08.25 uur en 15.10 uur controleerde de politie 2824 voertuigen. 294 reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km uur terwijl 50 km/u is toegestaan. De hardrijders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Alcoholcontrole
Leidschendam Bij een alcoholcontrole op de Veursestraatweg 22 augustus tussen 00.00 en 04.00 uur controleerde de politie 147 automobilisten. Vier automobilisten hadden teveel gedronken en kregen een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Slaapplaats gezocht en gevonden
Rijswijk Een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats vernielde 21 augustus om 00.45 uur een ruit van het politiebureau aan de Sir Winston Churchillaan. De man gaf aan een slaapplaats te zoeken en nergens onderdak te kunnen krijgen. Hij hoopte door de ruit te vernielen een slaapplaats te kunnen bemachtigen. De man werd aangehouden voor vernieling.

Huiselijk geweld
Rijswijk De politie moest er zaterdag 21 augustus om 19.00 uur aan te pas komen om een ruzie tussen een man en een vrouw te sussen. De vrouw verklaarde geschopt en geslagen te zijn. Op het moment dat de agenten spraken met de vrouw kwam de man aanlopen. Hij werd aangehouden op verdenking van mishandeling. Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Met auto in de wei
Naaldwijk Een 59-jarige automobilist uit Naaldwijk belandde zaterdag 21 augustus omstreeks 06.45 uur met zijn auto in de wei. De Naaldwijker reed met zijn auto op de Grote Achterweg in de richting van de Hoge Geest. Bij de Geestweg raakte hij de macht over het stuur kwijt en raakte een lantaarnpaal. Door de klap kwam de auto in de wei terecht. De bestuurder raakte niet gewond, de auto en de lantaarnpaal liepen aanzienlijke schade op.

Steekpartij, politie zoekt getuigen
Delft Bij een steekpartij 21 augustus om 00.50 uur in het park tussen Poptahof-Noord en Poptahof-Zuid raakte een 34-jarige man uit Rotterdam gewond. De man liep de steek verwondingen op waarschijnlijk nabij het fietspad waar hij liep. De politie trof in de omgeving van het fietspad bloedsporen aan. De Rotterdammer is opgenomen in een ziekenhuis. De toedracht van de steekpartij is onduidelijk, de politie is dan ook op zoek naar getuigen. Bent u getuige geweest van deze steekpartij of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Twee jongens vast na zware mishandeling in bus
Delft Twee jongens van 16 en 17 jaar uit Den Haag raakten 21 augustus omstreeks 04.30 uur zwaar gewond nadat zij waren mishandeld. De twee zaten in een nacht disco bus die van Rotterdam naar Delft reed. In de bus werden zij aangesproken door twee andere jongens die hen vrijwel direct in elkaar sloegen. De slachtoffers werden met een hard voorwerp op hun hoofd geslagen waardoor ze zwaar gewond raakten. Gewaarschuwde agenten troffen de twee slachtoffers onder het bloed aan in de bus die op de van Leeuwenhoeksingel op het busplatform stond te wachten. De twee jongens die de Hagenaars mishandelden waren door HTM medewerkers uit de bus gehaald en in een wachtruimte geplaatst. De twee vechtersbazen, 16 en 17 jaar uit Leiderdorp en Noordwijk werden aangehouden en moeten zich maandag verantwoorden voor de Rechter-commissaris.

Man in operatiehemd op straat aangetroffen
Delft Agenten kregen zaterdag 21 augustus om 08.00 uur een melding dat er op de Westlandseweg een man in een operatiehemd zou staan die weggelopen zou zijn uit het ziekenhuis. De agenten troffen de man inderdaad aan die een blauw operatiehemd en blauwe ziekenhuis slofjes droeg. De man had een onsamenhangend verhaal en had geen identiteitspapieren bij zich. Bij navraag bij het ziekenhuis bleek dat de man binnengebracht was met een hoofdwond die in het ziekenhuis behandeld was. De man had zich daarna zeer vervelend gedragen en had vervolgens het ziekenhuis verlaten. De 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bleek aan het bureau in een andere regio als veelpleger te boek te staan. De man zit nog vast, de politie doet onderzoek.

Aangehouden na mishandeling
Pijnacker De politie hield in de nacht van 22 augustus twee mannen aan (beiden 18 jaar) die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een mishandeling. Omstreeks 02.00 uur vond er op de Emmastraat een vechtpartij plaats. Een 22-jarige man uit Pijnacker werd geslagen en geschopt. Op grond van getuigenverklaringen hield de politie twee mannen aan. De twee zitten nog vast voor verhoor.

Hennepkwekerij aangetroffen in woning
Zoetermeer Een bewoner van de Loirestroom zag 21 augustus om 05.00 uur dat er vanuit een woning allerlei spullen naar buiten gedragen werden. De melder vertrouwde het niet en belde de politie. De gewaarschuwde agenten troffen buiten niemand meer aan maar troffen wel in de openstaande woning een hennepkwekerij aan. Eneco constateerde dat er illegaal stroom werd afgetapt. In de woning werden meer dan 160 restanten van hennepplanten aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.