Ingezonden persbericht


( BEELDBERICHT )

Amsterdam, 22 augustus 2010

Grachtenfestival 2010 ontvangt ruim 45.000 bezoekers Opening klassieke muziekseizoen met meer dan 500 musici op 60 locaties

De dertiende editie van het Grachtenfestival verwelkomde ruim 45.000 bezoekers. De ruim 150 concerten en 30 stadswandelingen en architectuurrondvaarten waren voor een groot deel uitverkocht. Ook de concerten van het Kindergrachtenfestival werden goed bezocht. De Marinierskapel der Koninklijke Marine sloot aan het eind van de middag het Grachtenfestival 2010 af met een gratis toegankelijk concert in de Westerkerk.

Andere hoogtepunten dit jaar waren de uitvoering van Händels Water Music op de Keizersgracht, de opera The Lightouse, Ramsey Nasr met het Amsterdam Ensemble, de kwartetserie in Museum Werf 't Kromhout en de Voices-in-Residence-serie in het Amstel Hotel. Het Grachtenfestival programmeerde dit jaar voor het eerst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord in onder meer in containers en op de skatebaan. Tijdens Sail 2010 vormden drie Tall Ships een uniek decor voor concerten van het Grachtenfestival. Het Kindergrachtenfestival bood onder meer de muzikale voorstelling op Vuurtoreneiland Takkenherrie, een workshop Beatbox en veel gratis concerten op het terrein van Sail 2010.

Lidy klein Gunnewiek, directeur van het Grachtenfestival is verheugd over de grote aandacht van binnen- en buitenlandse media voor het festival: 'We beschouwen het als een belangrijke opdracht om bezoekers en geïnteresseerden te laten ervaren hoe toegankelijk klassieke muziek is. De aanzienlijke interesse voor het Grachtenfestival onderstreept niet alleen de unieke positie die ons festival inneemt als start van het Klassieke Muziekseizoen maar ook als podium voor het ontdekken van getalenteerde musici, waar Nederland heel trots op mag zijn'.

Voor het eerst dit jaar werd dagelijks op Radio 4 de muzikale actualiteit belicht tijdens de Grachtenfestival talkshow EarBites, gepresenteerd door Hans Haffmans en live uitgezonden tijdens Viertakt Podium. Nieuw dit jaar was ook de serie 'Windkracht 12', georganiseerd in samenwerking met Kunst & Cultuur Drenthe. Deze serie bestond uit twaalf concerten waarin jong talent van buiten de hoofdstad zich op een Amsterdams podium kon presenteren aan het publiek.

De dertiende editie van het Grachtenfestival was mede mogelijk door steun van SNS REAAL Fonds, de Friesland Bank en de Canal Company.

Het Grachtenfestival 2011 wordt gehouden van vrijdag 12 t/m zondag 21 augustus.

NB: Bezoekers van het Prinsengrachtconcert en het Kinderprinsengrachtconcert zijn niet meegerekend in de bezoekcijfers.

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2011 plaats van 12 tot en met 21 augustus.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival.

Noot voor de redactie,