Ingezonden persbericht


22 augustus 2009

Zweedse en Nederlandse winnen Outdoor Helvoirt 2010

Outdoor Helvoirt trok ook dit jaar veel bezoekers. Meer dan vijftienduizend toeschouwers keken op zaterdag 21 en zondag 22 augustus naar topklasse paardensport op de velden en in de bossen van de Distelberg bij Helvoirt.

Het evenement werd tegen het einde overschaduwd door een ongeval van deelnemer Jasper de Kruif uit Diessen. Met zijn paard Tyfoon kwam hij ten val tegen de voorlaatste hindernis. Het paard raakte ernstig gewond. De snel aanwezige veterinair moest het paard direct laten inslapen. De ruiter bleef ongedeerd. Publiek en deelnemers waren erg geschrokken. Het evenement werd een uur stilgelegd waarna de wedstrijd werd voltooid. Voor het overige verliep het toernooi vlekkeloos.

Aan de eventingwedstrijd deden meer dan 160 ruiters mee. De wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Madeleine Brugman op Sundancer6 in de lichte CIC1*-klasse.

Winnaar in de zwaardere CIC2**-klasse werd de Zweedse amazone Sara Algotsson-Ostholt met Wega. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Ronnes van de gemeente Haaren, waar Helvoirt deel van uitmaakt. Voor de volledige uitslagen ga naar: http://www.rechenstelle.de/html/veranstaltungen/helvoirt/2010_08/uebersicht.htm

Elke combinatie kwam uit op de disciplines dressuur, springen en crosscountry. Het ging dus om veelzijdigheid. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus werden de dressuurproeven en het springparcours gereden en op zondag 22 augustus de crosscountry over de zandgronden, bospercelen en landelijke weiden van de Distelberg.

Een groot deel van het buitengebied tussen Helvoirt en Nieuwkuijk stond in het teken van Outdoor Helvoirt. Het evenement werd georganiseerd met hulp van zo'n tweehonderd vrijwilligers. Ook de grondeigenaren van het parcours hadden hun velden weer belangeloos beschikbaar gesteld. Voor bestuursvoorzitter Guus van Koningsbruggen was het ongeluk met Tyfoon een domper op een overigens heel mooi evenement. "Niemand wil dat zoiets gebeurt, ook al beseft iedereen dat aan paardensport veiligheidsrisico's zitten. Het is voor iedereen jammer dat je dat moet meemaken, voor het eerst in de geschiedenis van dit evenement. Vooral natuurlijk voor de ruiter die zijn paard verloor."

Winnares Madeleine Brugman: "Outdoor Helvoirt is een heel mooi toernooi waar ik altijd graag mag komen. Ik heb op het parcours niets aan te merken, integendeel, het was weer fijner voor de paarden dan vorig jaar. Het is er heel veilig maar er kan altijd iets gebeuren, zeker omdat het zo hard moet gaan. Voor Jasper is dit natuurlijk heel erg naar. Als je je paard verliest is dat alsof je een dierbare kwijtraakt."

Zaterdag was bij Outdoor Helvoirt de Penny Bixie spring- en een dressuurproef voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar, mede georganiseerd door Penny, het striptijdschrift voor jeugdige paardenfans.

Op zondag was er een Jack Russell Race. Winnaar werd Bobby, de Parson Russel Terrier, van de fam. Van Groningen.