Ingezonden persbericht

Haags Zwingfestival pakt uit met Marianne Weber

Zevende editie van uniek meezingspektakel in Zuiderpark

Net als de voorgaande zes edities, waarbij het Openluchttheater Zuiderpark volstroomde met publiek, wordt op zondag 22 augustus 2010 veel belangstelling verwacht bij het Haags Zwingfestival in het Openluchttheater Zuiderpark.

Meezingen, dat is waar het bij het Haags Zwingfestival om draait. Vier uur lang, soms ingetogen, dan weer uitbundig. Bekend Nederlands repertoire, liedjes die iedereen kent, maar ook nieuwe nummers, voorgezongen door bekende artiesten én nieuw zangtalent uit Den Haag.

Marianne Weber

Het is het Haags Zwingfestival dit jaar eindelijk gelukt om de topzangeres Marianne Weber te boeken als slotact van het festival. De afgelopen jaren was de zangeres op de datum van het festival steeds op Curaçao, maar dit jaar heeft zij haar vakantieplannen aangepast aan het festival.
Weber vormde aan het begin van de jaren '90 samen met Jan Verhoeven het Holland Duo. In 1992 scoorde ze haar eerste solohits met 'Ik weet dat er een ander is' en ´Schrijf me nooit geen mooie brieven meer´. In 1997 had ze haar grootste hit tot nu toe: het samen met de toen nog onbekende Frans Bauer gezongen nummer 'De regenboog'. Sindsdien is Weber een constante factor in de Nederlandstalige muziek. Haar album 'Tranen van geluk' stond in de zomer van 2007 op de eerste plaats in de albumcharts. Vorig jaar werd Marianne Weber verkozen tot beste levensliedartiest aller tijden.

Nieuw talent

Het Haags Zwingfestival wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting. Deze organisatie zet zich in voor talentontwikkeling en heeft een aantal opmerkelijke nieuwe talenten geboekt voor het festival. Zo zijn er dit jaar unieke optredens van volkszanger John West, pianoheld Captain Midnight, coverband Robuust, de zingende slagersvrouw Garrie en troubadour Stefan Toorenbeek.

Zwingcafé

Het Haags Zwingfestival begint traditioneel met een Zwingcafé met Frans de Leef en pianist Henk Anijs. Het duo besloot eerder dit jaar te stoppen met de maandelijkse Zwingcafés in Theater de Regentes, maar heeft beloofd mee te blijven werken aan het Zwingfestival. Zanger Frans de Leef is dit jaar naast Gerard van den IJssel zelfs medepresentator van het festival.

Multiculturele projecten

Ook dit jaar heeft het Haags Zwingfestival een tweetal unieke multiculturele optredens. Bijzonder trots zijn wij op de komst van het Surinaams vrouwenkoor Afimo, die Nederlands én Surinaams repertoire brengen. Een ander uniek optreden is dat van 'Land & Lied', een speciaal voor het Zwingfestival opgezet project van het Koorenhuis en Cultuuranker Escamp, waarbij bewoners van stadsdeel Escamp onder leiding van zangeres Marie-Jose Sobral een concert geven waarin de verschillen én overeenkomsten tussen de Nederlandse en Brazilliaanse liedjescultuur tot uiting komen.

Tijdschema

13.00 Haags Zwingcafe (Henk Anijs & Frans de Leef)

13.45 John West

14.05 Surinaams Vrouwenkoor Afimo

14.25 Garrie (zingende slagersvrouw)

14.45 Captain Midnight

15.05 Land & Lied

15.25 Robuust

15.55 Stefan Toorenbeek

16.15 Marianne Weber

MEER INFORMATIE OP WWW.STICHTINGRUIJS.NL

Zondag 22 augustus - 13.00 tot 17.00 uur

Openluchttheater Zuiderpark

Entree: 5,00 euro

Ook dit jaar is dit door de R.G. Ruijs Stichting georganiseerde evenement gratis toegankelijk voor houders van een Ooievaars-, HOF- of Florence Servicepas én voor lezers van De Posthoorn (zie de bon in de krant in de weken voorafgaand aan het evenement).

Het Haags Zwingfestival wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Fonds Cultuurparticipatie, Fonds Burgerschap, Fonds 1818, Den Haag FM en De Posthoorn.

--------------------------------