KNHS

EK Eventing junioren, de cross
22 augustus 2010

Bad Segeberg/ Ermelo (KNHS) Van 19 tot en met 22 augustus is in het Duitse Bad Segeberg het EK eventing voor junioren verreden. Voor Nederland kwamen er zes combinaties aan de start. Stien Ullings, moeder van amazone Pien Ullings doet verslag.
Een persbericht met alle uitslagen volgt later.

Zaterdagavond
Helaas blijkt het niet mogelijk om met de Dongel te mailen en de site bij te houden. De eerste dag is het prima gelukt en daarna weigerde hij helaas dienst. Heel jammer, daarom is het bericht zo laat.

De crossdag is altijd een enerverende dag. Omdat het crossterrein op ongeveer 4 km afstand van het wedstrijdterrein lag, moesten de paarden per veewagen naar het parkeerterrein van de cross gebracht worden. Vanaf het parkeerterrein was het 10 minuten lopen naar de start van de cross, de paarden kwamen via een wegparcours op het warming-up terrein bij de cross. Omdat iedereen verspreid over de dag aan de start kwam kon ik helaas alleen van Pien en Jordy een paar fotos maken. Heel jammer dat we niet alle Nederlandse deelnemers konden zien en elkaar konden aanmoedigen. Nienke startte als eerste Nederlandse deelnemer en reed een fantastische foutloze cross, binnen de tijd. Hierdoor is ze opgeklommen naar de 27e plaats. Peter en Jeannette reden samen met de veewagen omdat ze vlak na elkaar startten. Allebei reden ze super en waren mooi foutloos met wat tijdfouten. Peter staat nu op de 32e plaats en Jeannette staat op de 34e plaats.
De paarden van Jordy en Pien gingen samen om 13.00 met de vrachtwagen naar de parkeerplaats van de cross en Pien en Jordy gingen al eerder met de scooter zodat ze nog wat combinaties konden zien. Jordy reed heel goed en had alleen helaas een weigering op de Coffin maar verder ging alles super. Hij staat na de cross op de 60e plaats. Pien moest om 17.25 starten maar omdat er iemand was gevallen werd de cross even stil gelegd en moest ze 10 minuten later starten. Moeten wachten is altijd jammer omdat de paarden precies op tijd hun warming-up hebben gedaan. Pien ging heel goed van start en Unforgettable pakte goed aan. Helaas kreeg Pien 2 weigeringen aan de broek, eentje op 11c de heg achter het water en eentje op 18c de scheve heg achter de Coffin. Natuurlijk een hele teleurstelling want ze wilde foutloos rijden, ze staat op de 66e plaats.
Achteraf had ze op 18c het alternatief kunnen nemen. Alle Duitse deelnemers reden daar het alternatief bleek later. Er was een hoop discussie over het feit dat alleen de Duitsers op de hoogte waren van een nieuwe FEI regel dat het rijden van een volte om het C element mogelijk maakten. Omdat de Engelsen ook dachten dat dit niet mocht reden ze ook allemaal rechtdoor en hadden een paar ruiters een weigering. Hierdoor duikelde de Engelsen van een plaats 2 na dressuur naar een 8e plaats als team na de cross. Henrieke kwam al laatste Nederlandse deelneemster aan de start en reed een super goede cross met alleen 1,2 tijd fouten. Hierdoor staat ze op een hele mooie 12e plaats.

Het Nederlandse team staat op een super mooie 5e plaats. s Avonds werden de paarden opgedraafd voor team veterinair Emile Welling. Gelukkig zijn alle paarden goed en hopelijk komen ze morgen allemaal goed door de keuring. Zaterdagavond zijn we met de hele ploeg gaan eten in een pizzeria waarna de jeugd naar het feest ging. Zondagmorgen begint de keuring om 8.45 uur, dat wordt dus vroeg opstaan om de paarden er tip-top voor te kunnen brengen op de keuring. Het ochtend ritueel bestaat uit poetsen, wassen, vlechten en dressuurmatig los te werken voor de keuring. Het springen begint om 12.15 uur.

Laatste nieuws, zondagmorgen: Alle Nederlandse paarden zijn goed fit en zijn goed door de keuring gekomen. Dat is super want ze hebben toch heel wat in de benen. Heel fijn dat Emile Welling de paarden zo goed begeleidt. Nu het springen nog, daar moet het gebeuren want bij goed resultaat kan het team nog stijgen en kan Henrieke individueel nog een aantal plaatsen stijgen.
Maandag wordt het laatste verslag van het springen verstuurd.

Groeten van ons allemaal uit Bad Segeberg,

Stien Ullings