KNHS

EK Eventing junioren: Zesde plaats voor Nederland

22 augustus 2010

BAD SEGEBERG (KNHS) Het Nederlandse team is tijdens het EK Eventing voor junioren (tot en met achttien jaar) zesde geworden. Na de cross stond het viertal zelfs vijfde, maar in het afsluitende onderdeel springen kwamen de Britten hen alsnog voorbij. Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) finishte met Utoco B op een prima zestiende plaats in het bijna zeventig combinaties tellende veld.

Het was spannend in het Duitse Bad Segeberg, nabij Hamburg, waar de Europese junioren in een CCI1*-wedstrijd streden om de individuele en landentitels. Boonzaaijer (17) stond met haar vos Utoco B (v. Disconto) twaalfde na dressuur. Die plaats hield ze vast ondanks drie seconden tijdsoverschrijding in de cross. In het springparcours gooide Utoco echter twee balken van de driesprong uit de lepels, waardoor de amazone uit Renswoude naar de zestiende plaats zakte. Zonder die acht extra strafpunten had Boonzaaijer brons gewonnen: zo dicht lag het veld bijeen. Het waren twee flauwe fouten, ik weet nog niet hoe het kwam. Als ik opnieuw moest rijden, deed ik het precies zo, reageerde Boonzaaijer. Utoco liep een goede wedstrijd, maar als je zo dicht bij een medaille bent is dit een teleurstelling.

Ook bondscoach Martin Lips keerde enigszins teleurgesteld huiswaarts. Al was hij blij dat hij voor het eerst met een voltallige ploeg, bestaand uit een team van vier combinaties en twee individuele deelnemers, aan het EK kon deelnemen. Ze hebben goed dressuur gereden, ze haalden er allemaal het maximale uit. Ook in de cross reden onze junioren goed. Maar in het springen vielen iets te veel balken. Daar bleven ze gemiddeld genomen onder de maat. Jammer, want daardoor verspeelden we een plaats in het klassement. Als ze heel goed hadden gesprongen, hadden we misschien kunnen opklimmen naar de vierde of zelfs derde plaats. Anderzijds ben ik tevreden. We hebben een jonge ploeg en in de voorbereiding zat het niet allemaal mee. Het was een luxe dat we een ploeg van zes hadden. De basis bij de jeugd wordt breder, het begint langzaamaan gestalte te krijgen.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
EK eventing junioren, Bad Segeberg (Duitsland) 19-22 augustus 2010

Landenklassement:

1. Duitsland 134,60

2. Frankrijk 149,50

3. Italië 158,20
6. Nederland 199,50
Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) Utoco B
Nienke van Roekel (Ede) Bylbao
Peter van Kemenade (Steensel) James Bond
Jordy Wilken (Teuge) Tenda

Individueel klassement:

1. Alina Meister (Dui) Hill Dream AA 39,0

2. Celina Nothofer (Dui) Simba 39,6

3. Tim Rogers (GBr) Corrieview Owen 46,3
16. Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) Utoco B 53,4
27. Nienke van Roekel (Ede) Bylbao 63,8
44. Peter van Kemenade (Steensel) James Bond 82,3
47. Jeanette Chardon (Den Hoorn ZH) Vienna 83,6
57. Jordy Wilken (Teuge) Tenda 97,4

Pien Ullings (Bavel) De Roosbergs Unforgettable eli. springen

Junioren, dames:

1. Daniela Fritz (Oos) Caramel 8,066

2. Silvia Stoppazzini (Ita) Harley 7,788

3. Jennifer Braun (Dui) Cyrano 7,704

Junioren, heren:

1. Thomas Brüsewitz (Dui) Bobby 8,016

2. Jannik Heiland (Dui) Bobby 7,828

3. Thorben Jacobs (Dui) Bobby 7,802

Pas de Deux:

1. Daniela Slomka/ Katharina Nell (Oos) Valeccito 8,216
2. Joanne Eccles/ Hannah Eccles (GBr) W.H. Bentley 8,143
3. Lisa Wild/ Christina Leitgeb (Oos) Robin 8,114
8. Cindy Sneekes/ Esther Sneekes (Callantsoog) Kirsch 6,545