Ingezonden persbericht

Parade eindigt 20e tournee met Gala

Na een reis van 67 dagen door Nederland eindigde de Parade vannacht met een feestelijk Gala, gepresenteerd door actrice en Paradeveteraan Loes Luca. De winnaar van De Mus, de prijs voor de meest veelbelovende voorstelling, is dit jaar gewonnen door Naninelinning.nl met de dansvoorstelling 'Dolby'. De Mus werd uitgereikt door regisseur Pieter Kramer. De Parade, die dit jaar haar 20e jubileum vierde, werd in totaal door 258.000 mensen bezocht.

'Dolby' winnaar De Mus 2010

Tijdens het Gala betraden tientallen artiesten het podium in het Werkteater, waaronder Orkater, Penney de Jager, De Vogelfabriek, Egon Kracht & the Troupe en Het Volksoperahuis. Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van De Mus, dit jaar vol overtuiging gewonnen door naninelinning.nl.

Uit het juryrapport: 'Door de fysieke interactie tussen de spelers en het enorme hoge tempo van deze enerverende voorstelling, krijgt het publiek geen seconde de tijd om af te dwalen naar andere gedachten. Het voor het publiek herkenbare aantrekken en afstoten van de spelers onderling, maakt dat je je naast fysiek ook gevoelsmatig dichtbij de spelers voelt. Zo dicht dat de tranen je in de ogen springen. Zelden is er op de Parade een voorstelling geweest die voor de toeschouwer zo'n confronterende werking had op allerlei vlakken.'

Voor het eerst was er dit jaar ook aandacht voor de meest veelbelovende kindervoorstelling. De prijs, Het Gouden Ei, ging naar regisseuse Rosa Peters met de voorstelling 'Niet omkijken!'.

Op naar Berlijn en de WinterParade

Mobile Arts, de organisatie achter de Parade, vertrekt komende week naar Berlijn met onder andere kunstenaarscollectief PIPS:lab en choreograaf Massimo Molinari. In de wijk Kreuzberg wordt een 120 meter lange tafel geplaatst en zijn verschillende Duitse kunstinstellingen, theaters en artiesten uitgenodigd om samen te dineren. Tijdens dit diner bespreekt Terts Brinkhoff, creatief directeur van Mobile Arts, de internationale ambities om de basis te leggen voor een Nederlands-Duitse samenwerking.

Een paar maanden later, in december, nestelt de Parade zich in de Gashouder op de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze winterse variant heet de WinterParade.

GIVASHIT

Sinds een aantal jaar wordt aan bezoekers een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het toiletbezoek. Met het ingezamelde geld worden water- en sanitairprojecten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika ondersteunt, waar gebrek aan schoon water een groot probleem is. Dit jaar heeft GET IT DONE samen met Akvo de toiletten onder hun hoede genomen, en is er in de vier Parade-steden een recordbedrag opgehaald van ruim ¤ 40.000,,-. Er is genoeg geld ingezameld om zes projecten te ondersteunen: in Soedan worden vier regenwatersystemen aangelegd waardoor 800 mensen schoon water hebben, in Rwanda een nieuwe pijplijn en tappunten voor 2000 mensen, in Ethiopië worden twee latrines gebouwd in een school, in Cambodja wordt een afwateringssysteem aangelegd waardoor 1200 mensen droge voeten hebben, in Colombia worden 14 watertanks gebouwd en in Indonesië wordt een waterleiding aangelegd waardoor 315 mensen schoon water hebben.

Data Parade 2011

Rotterdam 16 t/m 26 juni

Den Haag 1 t/m 10 juli

Utrecht 15 t/m 31 juli

Amsterdam 5 t/m 21 augustus

---