Waterschap Aa en Maas

Opknapbeurt Kaweise Loop van start

Betere waterhuishouding, verbeterde visstand en extra waterberging: het is slechts een greep uit de doelen die waterschap Aa en Maas voor ogen heeft met de herinrichting van bijna 6 km van de Kaweise Loop. Door de maatregelen daartoe slim te combineren, krijgen ook de natuur, landbouw, recreatie en het landschap een impuls. De schop gaat maandag 23 augustus in de grond, de werkzaamheden duren enkele maanden. kawloop.jpg (631 Kb)

De Kaweise Loop is 11,2 kilometer lang en vormt de grens tussen de gemeente Gemert-Bakel en Deurne. De waterloop stroomt door een interessant beekdal met tal van landschappelijke en cultuurhistorische waarden, zoals oude vloeivelden en historische wegen.

Deze `rijke' geschiedenis blijft behouden en wordt waar mogelijk versterkt. De Kaweise Loop heeft niet alleen een maatschappelijk belang. Het is een belangrijke afvoerende waterloop voor de landbouw met een groot achterliggend gebied. Waterberging is dan ook één van doelen in het herinrichtingsplan.

Aanleiding
Gebiedsontwikkeling is de oorspronkelijke aanleiding voor dit herinrichtingsplan. Voor de gebiedsontwikkeling moet ruim acht hectare nieuwe natuur langs de Kaweise Loop worden aangelegd als natuurcompensatie. Voor dieren komt er een migratieroute tussen de Stippelberg en de Kaweise Loop. Maar ook wordt er iets gedaan aan de onveilige situatie rondom de waterloop. Het onderhouden ervan was moeizaam, nu komt er meer ruimte om veilig het onderhoud te kunnen doen.

Toekomstbeeld
Het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze is de opdrachtgever voor dit werk, dat aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers uit Erp uitvoert. Waterschap Aa en Maas is directievoerder en houdt het dagelijks toezicht. Het toekomstbeeld is een kronkelende waterloop- zoals vroeger- met brede oevers, meer bomen en planten, verschillende vissen en een veilig onderhoudspad. Er komen onder meer vishevels, vispassages en vissenpaaiplaatsen, poelen en voordes (doorwaadbare plekken). Ook worden oude meanders en stijlwallen in ere hersteld en landschappelijke structuren versterkt.

Drie vliegen
Waterschapsbestuurder Ernest de Groot ziet grote voordelen. "We slaan met de herinrichting drie vliegen in één klap. Eén: er ontstaat een veilige en duurzame, natuur- en onderhoudsvriendelijke en beheersbare waterloop. Twee: we geven ermee invulling aan de beleidsmatige doelen zoals de Europese Kaderrichtlijn Water die eisen stelt aan ecologie, waterkwaliteit en stromingsdynamiek. En drie: twintig jaar achterstallig onderhoud van deze waterloop komt op orde."

De werkzaamheden starten 23 augustus en duren enkele maanden.