Ingezonden persbericht


Bescherming Europese steden tegen overstromingen één van de thema's op internationaal watercongres

Een betere bescherming van steden in Europa tegen overstromingen is een van de thema's op het internationale congres Watercities in transition, op 23 en 24 augustus. Door de huidige overstromingen in Midden Europa en Pakistan een hoogst actueel thema. Watermanagers, ruimtelijk ontwerpers en stedenbouwers moeten intensiever samenwerken om steden waterbestendig te maken en om water beter te integreren in de stad.

Superdijken
Een van de sprekers tijdens het congres is de Duitser Erik Pasche van het Hamburgse havenbedrijf. Hij doet uit de doeken hoe Hamburg een overstromingsveilig stedelijk ontwerp heeft gerealiseerd. De Japanse superdijkenspecialist Nobuyuki Tsuchiya spreekt over de toepassing van deze superdijken in Edogawa City. Deze Japanse superdijken hebben een breedte van honderd meter of zelfs meer, met hoogbouw er bovenop. Tsuchiya gaat tevens in op de financiering van watermanagement in relatie tot bevolkingskrimp.

Hittebestendige steden
Behalve op meer water zullen steden ook op hogere temperaturen moeten worden toegerust. De aanleg van groen-blauwe oases moet overlast door hitte tegengaan. De Spaanse wetenschapper Tadeo Baldiri Salcedo Rahola (thans verbonden aan de TU Delft) gaat in op hoe hitte- en droogtebestendige stedelijke ontwikkeling in Spanje wordt aangepakt.

Water en energie
Lykke Leonardsen van de City of Copenhagen gaat in op energie uit water en hergebruik van water in stedelijk gebied. Renée Hoogendoorn is haar coreferent en vertelt hoe de gemeente Den Haag omgaat met duurzame energie en water. Centraal staat de vraag wat we van elkaar kunnen leren op het gebied van energietransitie.

Congres bijwonen
Voor het volledige programma en registratie: http://www.moorga.com/congressen/watercities-in-transition/


Ingezonden persbericht