Raad van State


maandag 23 augustus 2010

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Goese Schans' van de gemeente Goes. Het plan maakt de ontwikkeling mogelijk van een woongebied op het voormalige havenindustriegebied ten noorden van Goes. Dwars door het gebied van ongeveer 80 hectare loopt het Havenkanaal. Ten oosten van dit kanaal ligt het voormalige havenindustrieterrein. Ten westen van het kanaal wordt het gebied vooral voor recreatie en sport gebruikt. Ten noorden van het kanaal ligt de waterplas en de villawijk 'Het Goese Meer'. De Vereniging van bewoners van het Goese Meer, het buurtschap Havenzicht en de Ontwikkelingsmaatschappij Het Goese Meer verzetten zich tegen het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de bouwplannen bij het Goese Diep. Dit is een gebied direct ten zuiden van de waterplas, waar voorheen de Apparaten- en Ketelfabriek was gevestigd. Het plan maakt hier woningbouw mogelijk met een maximale hoogte van 24 meter. De bezwaarmakers betwijfelen de noodzaak voor de nieuwe woningen en vragen zich ook af of het plan financieel uitvoerbaar is. Zo zou er volgens hen ongeoorloofde staatssteun zijn verleend. Ook vinden ze de woningen te hoog en had er een uitgebreid onderzoek moeten worden gedaan naar de effecten van het plan op het milieu. In het zuiden staan enkele bedrijven, waaronder een betoncentrale. Deze bedrijven zijn niet in het bestemmingsplan opgenomen, omdat de gemeente daar in de toekomst woningen wil bouwen. Omdat de geluidszone voor deze bedrijven toch in het plan is opgenomen, heeft het provinciebestuur aan een deel van de woonbestemming goedkeuring onthouden. Voor deze woningen zou anders teveel geluidsoverlast ontstaan, aldus het provinciebestuur. De drie bedrijven komen tegen die beslissing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn vooral bang voor de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Het zoeken naar een nieuwe locatie voor hun bedrijven wil namelijk nog niet vlotten. Zie ook de zaak die de Raad van State vandaag om 15.00 uur behandelt. Die zaak gaat over de hogere grenswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft vastgesteld voor een deel van het gebied. (zaaknummer 200904503/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam om een vergunning te verlenen voor de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Vlaardingweg in Rotterdam. De 'Dolle Chinees B.V.' had om de vergunning gevraagd. De vergunning is geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het landelijk bureau Bibob heeft het gemeentebestuur geadviseerd de vergunning te weigeren omdat 'er sprake zou zijn van ernstig gevaar dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen'. Ook zou vrees bestaan dat de vergunning zou worden gebruikt om geld wit te wassen. Tot deze conclusie kwam het landelijk bureau, omdat de exploitant van 'De Dolle Chinees' een zakelijk samenwerkingsverband heeft met een man die is veroordeeld voor drugshandel. Ook zou de exploitant samenwerken met een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel. De exploitant van de 'Dolle Chinees' is het niet eens met de weigering van de vergunning. Volgens hem is één man helemaal niet betrokken bij de werkzaamheden van het bedrijf en had het gemeentebestuur de strafbare feiten die deze man gepleegd zou hebben, niet mogen betrekken bij het besluit. De overige feiten die door het landelijk bureau naar voren zijn gebracht, zijn onvoldoende om de vergunning te weigeren, aldus de exploitant. Daarom komt hij tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000759/1) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Heusden heeft opgelegd aan een bedrijf aan de Bosscheweg in Drunen. Na een verzoek van omwonenden heeft het gemeentebestuur controles uitgevoerd bij het bedrijf. Hieruit zou blijken dat de grond wordt gebruikt voor de opslag van zand en dat daarvoor ook damwanden zijn gebouwd. Volgens het gemeentebestuur staat het bestemmingsplan dit niet toe, en mag de grond alleen gebruikt en bebouwd worden voor werkzaamheden die met wegenbouw te maken hebben. De rechtbank in Den Bosch heeft zich in oktober en november 2009 in twee afzonderlijke uitspraken over deze zaak gebogen. Naar haar oordeel is het gebruik van de grond voor de opslag van zand niet in strijd met het bestemmingsplan, maar zijn de damwanden dat wél. Tegen deze uitspraken komen de omwonenden en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat in het bestemmingsplan duidelijk is bepaald dat ook zandopslag in strijd is met de bestemming van de gronden. (zaaknummers 2009908830/1 en 200908986/1)

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Graft-De Rijp heeft verleend voor de camping 't Rietbosch aan de Groenedijk in Oost-Graftdijk. De vergunning maakt het mogelijk ruim 260 recreatiewoningen te bouwen, een ophaalbrug en vijftien vaste bruggen. Het gemeentebestuur heeft ook een vrijstelling voor het bouwplan verleend omdat de recreatiewoningen hoger en groter mogen worden dan in de bouwvoorschriften van het bestemmingsplan is bepaald. Twee omwonenden verzetten zich tegen de bouwvergunning. Volgens hen wordt de camping omgevormd tot een bungalowpark en is dat in strijd met provinciaal én gemeentelijk beleid. Verder vrezen zij voor verkeersoverlast en voor een aantasting van hun woonomgeving. Ook de stichting 'De Zeevarende Buidel' te Oost-Graftdijk is het niet eens met de bouwvergunning. De stichting houdt zich bezig met liefdadigheid en ontvangt haar inkomsten onder meer uit de verhuur van het volkstuinencomplex dat naast de camping ligt. Het volkstuinencomplex wordt door de nieuwbouw volledig door bungalows omsloten en de stichting vreest dat daardoor de toegankelijkheid van het complex in het gedrang komt. De rechtbank in Alkmaar heeft de bezwaren van de omwonenden en de stichting in twee afzonderlijke uitspraken van juni 2009 en januari 2010 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200905767/1 en 201002054/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.00 uur

Zitting over de hogere grenswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft vastgesteld. De hogere geluidswaarden hebben betrekking op de Westhavendijk, de Ringkade en de Houtkade rondom de betoncentrale. Het bedrijf is het hier niet mee eens en komt tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak die de Raad van State vanmorgen om 10.30 uur op zitting heeft behandeld. Die zaak gaat over het bestemmingsplan 'Goese Schans'. (zaaknummer 200905045/1)