Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Harderwijk - politie vraagt aandacht voor                 |
|     |fietsendiefstallen                                        |

Ondanks enkele aanhoudingen van fietsendieven vraagt de politie inwoners van Harderwijk alerter te zijn om niet de dupe te worden van fietsendiefstal. Sluit de fiets altijd af en leg deze met een extra slot vast aan een paal of hek. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie.


De politie heeft onlangs enkele Harderwijkers aangehouden die in het bezit bleken van gestolen fietsen. De fietsen waren in het centrum gestolen. De verdachten bleken drugsverslaafden die de fietsen of zelf gebruikten of doorverkochten om hun drugbehoefte te financieren. In sommige gevallen was er door de benadeelden wel aangifte gedaan, maar de politie merkt ook, dat niet alle slachtoffers aangifte van diefstal doen.


Diefstallen

Het aantal diefstallen in Harderwijk is cijfermatig stijgende. Werden er in de periode van januari tot juli 2009 zo'n 170 fietsen gestolen; het aantal is in dezelfde periode van 2010 gestegen naar 280. Hier kunnen twee redenen voor zijn: meer diefstallen of meer mensen die aangifte doen. Het gemak van internetaangifte via www.politie.nl kan gedupeerden over de streep hebben getrokken om op deze wijze aangifte te doen.


Surveillances

De politie houdt regelmatig toezicht op diefstalgevoelige plaatsen. De ene keer gebeurt dat in uniform, en er wordt ook in burger gecontroleerd. De politie spreekt daarbij fietsers ook aan over de wijze waarop zij hun fiets, soms onafgesloten, achterlaten. Ook de controleurs van de Stadstoezicht houden extra toezicht op diefstalgevoelige plaatsen.


Gratis bewaakte fietsenstalling

Fietsers kunnen hun rijwiel in de Binnenstad bewaakt en overdekt stallen in't Rijwielhuis in de Academiestraat. De stalling is gratis. Het wordt beheerd door medewerkers van Multitoon, de instelling voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. 't Rijwielhuis is zes dagen per week open rond de reguliere winkeltijden.
Ook op het NS station kunnen fietsers hun rijwiel bewaakt stallen tegen een sterk gereduceerd tarief. Voor slechts 25,00 euro kunnen fietsen een jaar overdekt en beveiligd gestald worden.


Eigen actie

De politie vraagt gedupeerden om altijd aangifte te doen en de onderstaande tips kunnen een bijdrage leveren, zodat u de eigenaar van uw tweewieler blijft.


- Zet uw fiets met kwalitatief goede sloten op slot. Check bij de aankoop of het slot voorzien is van het ART-keurmerk
- Zet uw fiets goed op slot: omsluit met het fietsslot het voorwiel én de schuine framebuis en maak het slot vervolgens ergens aan vast (een fietsenrek, hek, brugleuning e.d.). Zet uw fiets overigens nooit alleen aan het voorwiel vast.
- Zorg ervoor dat een beugelslot zo los mogelijk zit en leg een ketting niet op de grond (zonder ondergrond is het lastiger erop te slaan of met een betonschaar te openen).
- U kunt uw fiets laten graveren. De meeste nieuwe fietsen zijn al voorzien van een tag (chip).
- Noteer ook het merk, het type, kleur en framenummer van uw fiets.
- In het fietsdiefstalregister (www.rdw.nl) kunt u controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Heel handig voor de aanschaf van een tweedehands fiets of ter controle van de aangifte van uw gestolen fiets. Uw fiets is dan landelijk herkenbaar als gestolen.
- Koop nooit een fiets die redelijkerwijs gesproken té goedkoop is. Dat kan gezien worden als heling.
- Doe altijd aangifte van fietsendiefstal via www.politie.nl of maak een afspraak via 0900-8844.


Einde bericht

-----------------------

(





(



---- --