Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland wil oplossing gebruik OV chipkaart voor mensen met (visuele) beperking

Gebruik OV chipkaart lastig voor zo'n 2 miljoen mensen

Voor zo'n 2 miljoen mensen is reizen met het openbaar vervoer na de invoering van de OV chipkaart lastig of soms onmogelijk geworden. Het gaat om mensen die de boodschappen op onder meer de in- en uitcheckpalen niet kunnen lezen omdat zij blind of slechtziend zijn of omdat zij (functioneel) analfabeet zijn. De PvdA Noord-Holland wil dat de provincie snel in overleg gaat met vervoerders om in Noord-Holland tot een oplossing te komen.

De groep waar het om gaat bestaat uit 450 duizend mensen die blind of slechtziend zijn, 250 duizend mensen die analfabeet zijn en 1,3 miljoen mensen die functioneel analfabeet zijn (zeer moeizaam kunnen lezen). Tot deze groep behoren ook mensen met een licht verstandelijke beperking die voorheen wel zelfstandig konden reizen.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "Het probleem is dat op de OV-chipkaart apparatuur (in-en uitcheckpalen; opwaardeer punten; saldo-controllepalen) boodschappen staan die de reiziger moet kunnen lezen. De tekst op de in- en uitcheckpalen verschijnt te snel, waardoor deze mensen ze die niet of nauwelijks kunnen lezen. Het niet kunnen lezen was bij de strippenkaart geen probleem. Direct na stempelen kan de betaling worden gecontroleerd, terwijl dit met de OV-chipkaart niet het geval is. Door de komst van de OV-chipkaart kunnen deze mensen nauwelijks nog zelfstandig reizen."

De PvdA Noord-Holland wil dat één jaar na de invoering van de OV chipkaart een evaluatie wordt gehouden naar de toegankelijkheid voor mensen met een (visuele) beperking. Daarnaast wil de PvdA dat de provincie snel met de vervoerders in gesprek gaat om in ieder geval binnen Noord-Holland tot een oplossing te komen. Massom: "Het zou bijvoorbeeld kunnen helpen als de boodschap ook uitgesproken wordt. Ook zouden er beter te onderscheiden geluidssignalen kunnen komen."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties