Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Onderzoek Dialogic wijst uit: Softwaresector koploper Nederlandse kenniseconomie

Woerden, 23 augustus 2010

De Nederlandse softwaresector draagt jaarlijks voor 17,3 miljard euro bij aan de Nederlandse economie en behoort daarmee tot de koplopers van innovatieve bedrijvigheid van onze kenniseconomie. Dit is één van de conclusies uit het rapport 'De softwaresector in Nederland' van onderzoeksbureau Dialogic, dat heeft uitgezocht hoe belangrijk softwareproductie en de dienstverlening op software voor de Nederlandse economie is. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ICT~Office, de brancheorganisatie voor IT, Telecom, Internet- en Officebedrijven.

Grote rol voor Nederlandse bedrijven
Het overgrote deel van de softwareontwikkelende bedrijven en dienstverleners rond software bestaat uit kleinschalige, Nederlandse bedrijven. MKB-bedrijven vormen het hart van deze sector. Uit het rapport blijkt dat de softwaresector zorgt voor 192.000 arbeidsplaatsen, waarvan 68.000 in de softwareontwikkeling en 14.000 in Research & Development. Ook laat het zien dat offshoring in de Nederlandse softwareontwikkeling nauwelijks een rol speelt. Tegelijkertijd exporteren Nederlandse softwarebedrijven wel voor 1,9 miljard euro naar het buitenland, vooral naar West-Europese landen.

Kansen benutten
ICT~Office wil graag met het nieuwe kabinet bespreken hoe de potentie van de softwaresector nog beter kan worden benut en hoe de sector kan worden versterkt. Sylvia Roelofs, algemeen directeur ICT~Office: "We hebben in Nederland nog volop kansen om softwarebedrijven te laten uitgroeien tot motor van de economie. Die kansen mogen we niet onbenut laten. Het is belangrijk dat er in Nederland een economische omgeving bestaat waarin innovatieve softwarebedrijven kunnen ontstaan en groeien."

De brancheorganisatie wijst erop dat de softwaresector nog vrij jong is en in 25 jaar tijd is uitgegroeid tot een belangrijke economische sector. "De overheid kan als klant die ontwikkeling bevorderen door ook oog te hebben voor de producten van kleine innovatieve softwarebedrijven, als koper bij aanbestedingen. Als beleidmaker kan de overheid de ontwikkeling van de softwaresector bevorderen door samen met de sector standaarden te ontwikkelen", aldus Roelofs.

Nader onderzoek nodig
Uit het rapport blijkt dat de softwaresector een toegevoegde waarde heeft van 17,3 miljard euro (dat is 2,8 procent van de economie, BNP). De softwaresector staat daarmee boven sectoren als chemie, pensioenen & verzekeringen en food & flowers. In werkelijkheid wordt er in Nederland, zo stelt het rapport van Dialogic, nog veel meer in software omgezet. Dat gebeurt door bedrijven die formeel buiten de definitie van de softwaresector vallen zoals die door het CBS wordt gehanteerd. Als die worden meegeteld loopt de bijdrage aan de Nederlandse economie op naar 24,3 miljard euro, dat is 3,9 procent van het BNP. ICT~Office vindt verder onderzoek naar de toegevoegde waarde van software in Nederland een noodzakelijke volgende stap.

Innovatie
Een kwart van de bedrijven in de softwaresector gebruikt eindproducten die gedeeltelijk of volledig open source zijn. De Nederlandse softwaresector ontleent zijn kracht aan de optelsom van open source en closed source softwareproducten en -diensten. Vooral de combinatie van beide leidt tot nieuwe producten, waarvan de investering moet kunnen worden terugverdiend met een passend businessmodel. Maar liefst 23 procent van de omzet komt uit nieuwe of verbeterde producten. Het gemiddelde in andere sectoren ligt op slechts 10 procent. Dat maakt de Nederlandse softwaresector tot een zeer innovatieve sector.

Klik hier voor de samenvatting van het rapport "De softwaresector in Nederland" van Dialogic.

Klik hier voor het volledige rapport "De softwaresector in Nederland" van Dialogic.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------


Noot voor redacties

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht