Persbericht

23 augustus, 2010

Politiekorps dringt criminaliteit terug met IBM predictive analytics-software

~ Memphis Police Department verkrijgt inzicht in criminele hotspots en vermindert zware misdrijven met 30 procent ~

IBM kondigt aan dat het Amerikaanse Memphis Police Department (MPD) zijn misdaadbestrijdingstechnieken heeft verbeterd met behulp van SPSS IBM predictive analytics-software. Het aantal zware misdrijven is met 30 procent verminderd, waaronder een afname van 15 procent in het aantal geweldsmisdrijven sinds 2006. MPD is nu in staat om patronen van incidenten in de hele stad te evalueren en criminele 'hotspots' te voorspellen. Hierdoor kunnen personeel en materiaal beter worden ingezet waardoor er effectiever kan worden gewerkt en de openbare veiligheid wordt verbeterd.

Vooraanstaande wetshandhavingsdiensten zoals MPD zetten IBM analytics-software in om trends te voorspellen, middelen effectief toe te wijzen en criminele hotspots te identificeren. Zo wordt criminaliteit verminderd, onder meer door gerichte patrouilles, verkeershandhaving, taskforces, diverse werkzaamheden en onderzoeken.

Het 'Uniform Crime Reporting Program' van de FBI liet hetzelfde probleem zien dat Memphis had op gemeentelijk niveau: een toename van - vooral gewelddadige - criminaliteit. MPD besefte dat de traditionele aanpak steeds minder effectief was en ontwikkelde Blue CRUSH (Criminal Reduction Utilizing Statistical History). Dit is een innovatieve, op bewijs gebaseerde aanpak die gebruik maakt van IBM predictive analytics-software en is opgezet in samenwerking met de vakgroep Criminologie en Strafrecht van de Universiteit van Memphis.

IBM predictive analytics-software verzamelt binnen enkele seconden grote hoeveelheden gegevens over misdrijven. Hieronder vallen binnenkomende data vanuit patrouilles met betrekking tot het soort misdrijf, moment van de dag, dag van de week of verschillende karakteristieken van het slachtoffer of de dader. MPD kan nu dagelijkse beslissingen over criminele activiteiten beter sturen en dat geeft het politiekorps een betere strategische positie om in te springen op criminele activiteiten. Zo heeft in januari 2010 een gerichte operatie in een wijk in Memphis geresulteerd in ruim 50 arresties van drugsdealers. In deze wijk is de criminaliteit met 36,8 procent afgenomen.

"Aangezien criminelen steeds geraffineerder worden, moeten rechtshandhavers slimmer te werk gaan door het inzetten van geavanceerde preventieve oplossingen, zoals IBM predictive analytics-software", aldus kolonel James Harvey, Commandant Ridgeway Station bij MPD. "MPD beschikt nu over waardevolle informatie die bruikbaar is voor alle medewerkers, van commandanten tot patrouillerende agenten. We kunnen gericht onderzoek doen en patrouilles uitvoeren met als doel criminaliteit te voorkomen en buurten veiliger te maken. Door IBM's uitgebreide mogelijkheden voor datatoegang, gegevensvoorbereiding, analyse en rapportage kunnen wij optimaal gebruik maken van onze analytische resources. Dit maakt dat elke medewerker een proactieve rol krijgt in Memphis' doel om criminaliteit te voorkomen en de openbare veiligheid te waarborgen."

Blue CRUSH maakt gebruik van IBM SPSS predictive analytics-software voor het analyseren van informatie uit het verleden en het heden, en creëert multi-layer kaarten met criminele hotspots die zijn gebaseerd op meerdere arrestaties en incidenten. MPD is zo in staat om patronen van incidenten binnen de hele stad te evalueren en relaties te leggen. Door middel van de software is bijvoorbeeld gebleken dat er meer autoinbraken worden gepleegd tijdens regenachtige avonden. Met de software kan Blue CRUSH een reeks data analyseren voor een omgeving zo groot als de hele stad of een enkel straatblok.

"Memphis Police Department verandert het gezicht van wetshandhaving door kritische real-time informatie te leveren aan het werkveld," aldus Jaap Vink, Worldwide Public Sector Leader bij IBM SPSS. "Op basis van de voorspellingen is een doelmatige en doeltreffende inzet van mensen en middelen mogelijk. Door het continu lerende vermogen van predictive analytics is Memphis nu een veiligere stad en kunnen de behoeften van de inwoners beter worden ingevuld."

Verschillende politiekorpsen in Nederland, zoals Regiopolitie Groningen, Politie Amsterdam-Amstelland en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), maken eveneens gebruik van IBM SPSS predictive analytics-software om bijvoorbeeld grote hoeveelheden misdaadgegevens te analyseren om criminele patronen en relaties te ontdekken, nuttige feedback van burgers te verkrijgen met betrekking tot hun veiligheidsbeleving, en doeltreffend criminaliteit op te sporen en terug te dringen. Het effectief inzetten van voorspellingen van criminaliteit in het operationele proces, zoals bij MPD gebeurt, is de nieuwste trend en een logische vervolgstap in de politiesector wereldwijd.

(709 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE