Socialistische Partij

Amsterdamse Daklozen verenigen zich in vakbond

23-08-2010 * Om hun problemen duidelijker onder de aandacht te brengen en hun belangen ook zelf te kunnen behartigen richten Amsterdamse daklozen op woensdag 25 augustus de eerste Daklozenvakbond van Nederland op. De openbare oprichtingsvergadering vindt plaats van 15:00 tot 17:00 uur in het Mozeshuis (naast de Mozes en Aäronkerk) aan het Waterlooplein in Amsterdam. Daklozen worden al jaren slecht gehoord door de politiek. Amsterdam heeft nog altijd zo'n 2.500 dak- en thuislozen van wie een te groot deel geen hulp krijgt en vaak buiten moet slapen. De daklozen willen daar, geholpen door Paul Willemse (DAK) en de SP, verandering in brengen met de oprichting van de Daklozenvakbond. De bond gaat daklozen vertegenwoordigen en ondersteunen onder meer met een gratis lidmaatschap, een briefadres en een wekelijks spreekuur.

Daarnaast komt de bond bij de oprichting direct met een aantal eisen gericht aan het gemeentebestuur. Zo moet er voldoende opvang voor alle daklozen in Amsterdam komen, moet het Stoelenproject ook in de zomermaanden geopend zijn en is er een minder stringent boetebeleid tegen buitenslapers gewenst. Andere eisen worden geformuleerd op de oprichtingsvergadering. Daar zal ook het voorlopig bestuur van de bond worden gekozen.

De bond is bijzonder verheugd met de steun aan hun initiatief van een aantal bekende Nederlandse prominenten als beschermvrouw of heer : Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam, Agnes Kant oud fractievoorzitter van de SP, Sadet Karabulut SP Tweede Kamerlid, Bob Fosko muzikant en acteur, de Veerkampjes van Man Bijt Hond.

De Daklozenvakbond is een initiatief van de SP en Paul Willemse