Gemeente Maassluis

Vragen Maasluis Belang over luchtverontreiniging

De gemeenteraadsfractie van Maassluis Belang heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over luchtverontreiniging. De vragen luiden als volgt:

Dat er allerlei nautische activiteiten in onze regio plaatsvinden, is niets nieuws onder de zon, Maassluis is er in het verleden zelfs groot mee geworden. Dat er allerlei activiteiten op en rondom de haven plaats vinden, is voor ons allen helder en wordt soms de motor van de Nederlandse economie genoemd. Maar motoren moeten in het huidige tijdsgewricht -terecht- voldoen aan de vigerende milieu eisen.

Nu worden deze week in de media artikelen geplaatst over metingen die door de DCMR met regelmaat worden uitgevoerd in Maassluis, metingen waaruit zou blijken dat de concentratie "vluchtige koolwaterstoffen" in onze Maassluise leefomgeving pieken vertoont. Maassluis Belang maakt zich zorgen als de DCMR over pieken in de waarnemingen spreekt, zorgen over het leefklimaat in onze regio in het algemeen en Maassluis in het bijzonder.

Daarom stelt Maassluis Belang op grond van art 51 de volgende vragen:
1. Is het college bekend met de artikelen in het AD en de Hoekse krant?

2. Is het college bekend dat er in de Botlek, dus aan de randen van ons stedelijke gebied, sprake is van "ontgassen" van schepen en deze gassen door de veelal heersende zuidwestelijk wind ook de Maassluise luchtkwaliteit negatief kan beïnvloeden?
3. Zo ja, deelt het college onze zorg over dit fenomeen, dat wellicht beter verder van de bewoonde wereld kan plaats vinden?
4. Is het college bekend dat de DCMR metingen m.b t. de luchtkwaliteit verricht?

5. Worden de uitslagen van deze metingen gerapporteerd aan de betreffende gemeenten?

6. Kan het college aangeven wat er met de resultaten gebeurt, indien deze aanleiding geven tot zorg m.b.t. overschrijding van normen.
7. Kan het college aangeven of deze pieken in de concentratie vluchtige koolwaterstoffen incidenten zijn of dat er sprake is van een structureel probleem.

8. Heeft onze gemeente een communicatieplan om de bewoners hierover te informeren of wordt dit -onder regie- "aan de markt" overgelaten.
9. Moeten de bewoners van onze regio maar met name in Maassluis zich zorgen maken over hun gezondheid en zo ja welke actiemiddelen staan tot uw beschikking om deze zorg weg te nemen?

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.