Vakcentrum Levensmiddelen

Stand van zaken bij pensioenfonds Levensmiddelenbedrijf

19 augustus 2010
---

Stand van zaken bij pensioenfonds Levensmiddelenbedrijf

Recent werd in de media bericht dat er een aantal pensioenfondsen zijn die flink, variërend van 1 tot 14%, moeten gaan korten op de pensioenuitkeringen, omdat zij niet in staat zijn geweest de vereiste dekkingsgraad van 105% te realiseren. Bij een dekkingsgraad van 100% is er exact voldoende geld om de pensioenuitkeringen nu en straks te betalen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft eisen gesteld aan de grootte van de reserves. Is de dekkingsgraad lager dan 105% dan is sprake van een dekkingstekort. Is de dekkingsgraad lager dan 117% dan is sprake van een reservetekort.

Hoe is nu de situatie bij het pensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf?
Het pensioenfonds heeft per eind juli jl. een dekkingsgraad van ca. 113%. Hiermee is dus geen sprake van een dekkingstekort, maar wel van een reservetekort. Het pensioenfonds heeft een herstelplan ingediend bij DNB, waarin de maatregelen om dit tekort aan te zuiveren zijn opgenomen. DNB heeft dit plan goedgekeurd.

Een van de concrete maatregelen is dat op dit moment het pensioenfonds de pensioenuitkeringen en opgebouwde pensioenen niet (volledig) indexeert. Als de dekkingsgraad weer op het gewenste niveau is zal weer volledig worden geïndexeerd.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar
www.pensioenlevensmiddelenbedrijf.nl.