Politie Haaglanden


Persberichten 23 augustus

Haaglanden, 23-08-2010

Mannen beroofd, getuigen gezocht
Den Haag Twee Hagenaars werden zondag 22 augustus in de omgeving van de Gaarde het slachtoffer van straatrovers. Omstreeks half zeven meldde zich een 46-jarige Hagenaar bij het politiebureau met de mededeling dat hij anderhalf uur eerder was beroofd in het parkje tussen de Dedemsvaartweg en De Gaarde. Drie mannen bedreigden het slachtoffer met een mes en eisten zijn portemonnee. Daarmee gingen zij er vervolgens vandoor. De daders zijn vermoedelijk Antilliaanse mannen. De man met het mes was tussen de 1.80 en 1.85 meter lang, droeg zijn haar in een zwart haarnetje en had een sikje. Hij is ongeveer 35 jaar en droeg een blauwe spijkerbroek en een zwart jack. De twee andere daders zijn 20 tot 25 jaar oud. Een van hen droeg een zwart trainingspak met in witte letters Nike op de rug. De ander droeg een blauw spijkerbroek. Rond half twaalf s avonds werd een 40-jarige Hagenaar beroofd op de Wolweversgaarde. Een negroïde man van ongeveer 35 jaar oud en kort kroeshaar sprak het slachtoffer aan op de Wolweversgaarde. Vrijwel direct pakte hij de 40-jarige beet, trok diens ketting van zijn nek en gooide hem op de grond. Daarbij liep het slachtoffer een wond op onder zijn oog. Voor het slachtoffer had de ketting een grote emotionele waarde. Aan het sieraad hing namelijk de trouwring van zijn acht maanden geleden overleden echtgenote. Na de beroving ging de dader, die was gekleed in een beige shirt en een donkere broek, er vandoor in de richting van de Dedemsvaartweg.
De politie is op zoek naar getuigen van beide berovingen of mensen die anderszins meer kunnen vertellen over een van beide zaken. Zij kunnen contact opnemen met de recherche van Bureau Beresteinlaan via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Aanhoudingen na achtervolging scooters
Den Haag Een achtervolging van enkele scooters resulteerde zondag 22 augustus in drie aanhoudingen. Een surveillerende motoragent zag omstreeks half twee negen scooters over de Goeverneurlaan rijden. Bij het zien van de agenten gingen de scooterrijders er in verschillende richtingen vandoor. De motoragent wist in een de Hasebroekstraat één scooter tot stoppen te dwingen. De bestuurder, een 21-jarige man uit Den Bosch, werd aangehouden. Hij reed zonder rijbewijs en de scooter is mogelijk gestolen. Zijn bijrijder, die er tijdens de achtervolging te voet vandoor ging, werd in de Dautzenbergstraat door collegas van de motoragent aangehouden. Deze 26-jarige Hagenaar kreeg een bekeuring, omdat hij zich niet kon identificieren.
De achtervolging van een tweede scooter, die door andere agenten was ingezet, eindigde in de Roemer Visscherstraat. De 27-jarige Haagse bestuurde wist in eerste instantie aan de politie te ontkomen, maar kon met dank aan een getuige worden aangehouden in een woning in deze straat. De scooter werd in het bijbehorende portiek aangetroffen. Ook deze is mogelijk gestolen.

Auto-inbrekers aangehouden
Den Haag De politie hield maandag 23 augustus twee Poolse mannen van 24 en 26 jaar aan. De mannen worden ervan verdacht omstreeks vijf uur s ochtends te hebben ingebroken in een auto aan de Miquelstraat.

Betrapt op diefstal uit parkeerautomaat
Den Haag De politie hield zondag 22 augustus rond 17.45 uur een 32-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aan, nadat hij een parkeerautomaat aan de Oostduinlaan had opengebroken. Een getuige meldde de inbraak bij de politie en gaf een goed signalement op van de verdachte. Hierdoor konden de agenten de verdachte in de omgeving aanhouden. Uit onderzoek bleek dat het parkeerautomaat inderdaad was opengebroken. De verdachte ontkent het misdrijf. Hij moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Autodieven opgepakt
Den Haag Twee mannen werden in de nacht van zondag op maandag 23 augustus rond 01.30 uur opgepakt, omdat zij in een gestolen personenauto reden. Politieagenten kregen eerder de melding dat de inzittenden zich in de Francois Valentijnstraat verdacht gedroegen rondom een auto. Aan de hand van het signalement spraken de agenten hen na een korte achtervolging aan bij een benzinepomp aan de Schenkkade. Het voertuig waar de 17 en 18-jarige Hagenaars inzaten, was voorzien van kentekenplaten die met tape waren bevestigd. Het kenteken hoorde niet bij het voertuig waar de verdachte in reden. Onderzoek wees uit dat het voertuig dat wel bij dit kenteken hoorde, zonder kenteken geparkeerd stond voor de deur bij de tenaamgestelde. De twee verdachten zitten nog vast voor verhoor.

Winkeldief aangehouden dankzij oplettende getuige Den Haag - Dankzij een onbekend gebleven getuige hielden agenten zondag 22 augustus een 46-jarige Haagse winkeldief aan. De agenten liepen zondagmiddag omstreeks 15.15 uur over de Spuistraat toen zij werden aangesproken door de getuige die meldde dat hij had gezien dat de Hagenaar zojuist spullen in zijn tas had gestopt en zonder te betalen de winkel had verlaten. Op aanwijzing van de getuige hielden de agenten de man staande. Omdat hij zich niet kon legitimeren, hielden zij hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar kwamen op zijn tassen gestolen goederen (zeep, koekjes en schoenen) tevoorschijn. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Jongens aangehouden met gestolen scooter
Den Haag - Agenten kregen maandag 23 augustus omstreeks 02.25 uur de melding dat er op de Van Brakelstraat iemand aan een bromfiets zat te sleutelen. Omdat dat gezien het nachtelijke tijdstip wel wat vreemd was, gingen de agenten poolshoogte nemen. Op de Van Brakelstraat zagen zij een jongen weglopen vanuit de richting waar een bromfiets stond die (naar later bleek) geen slot meer had. Toen zij de jongen traceerden, was hij inmiddels in het gezelschap van een tweede jongen, die een zwarte bromfiets aan zijn hand meevoerde. Zij hielden de jongens staande en toen bleek dat de zwarte bromfiets gestolen was, hielden zij de twee aan. De jongens, Hagenaars van 18 jaar, werden ingesloten op het politiebureau. Naar de herkomst van de bromfiets die op de Van Brakelstraat werd aangetroffen, doet de politie nog onderzoek.

Ruzie tussen automobilisten
Wassenaar Twee automobilisten kregen het zondag 22 augustus rond 18.00 uur met elkaar aan de stok op de N44 richting Leiden. Zij kwamen beiden uit de richting van Leidschendam waar zij in de tunnelbakken aldaar elkaars autos al een aantal keren hadden afgesneden. Bij de verkeerslichten ter hoogte van Hotel De Bijhorst stapte één van de bestuurders uit zijn auto en gaf een flinke klap op de motorkap van de andere auto.
De politie heeft beide kemphanen staande gehouden en hun verklaring opgenomen. Beide mannen wensten geen aangifte te doen en vervolgden hun weg.

Schieten met luchtdrukwapens op de openbare weg Leidschendam-Voorburg Meerdere mensen belden zondag 22 augustus rond 20.30 uur naar de politie met de melding dat zij schoten hadden gehoord op de Lindelaan. Meerdere eenheden van de politie gingen naar de locatie toe maar zagen daar geen personen die aan de doorgegeven signalementen voldeden. Een getuige sprak de agenten aan en vertelde hen dat er twee personen op de manege daar aanwezig waren die aan het schieten waren geweest. De agenten zagen dat de twee personen met het opgegeven signalement op een tuinstoel zaten voor de stallen. De agenten hielden, de mannen aan en vroegen aan hen de uitlevering van de wapens. De verdachten vertelden dat het om luchtdrukwapens ging en gaven de locatie aan waar deze lagen. De verdachten zijn, samen met de wapens, naar het politiebureau vervoerd en de mannen zijn daar verhoord en daarna weer in vrijheid gesteld. Zij gaven aan zeer onder de indruk te zijn geweest van wat zij veroorzaakt hadden. Dit wilden zij niet meer meemaken. Politie Haaglanden krijgt regelmatig te maken met zogenaamde nepvuurwapens. Dergelijke wapens zijn over het algemeen niet van echt te onderscheiden en zijn dan ook strafbaar. In voorkomende gevallen zijn politieagenten bevoegd om gebruik te maken van hun dienstwapen.

Dronken verkeersregelaar
Rijswijk Terwijl politieagenten zondagavond 22 augustus om 21.10 uur bezig waren met een snelheidscontrole op de Prinses Beatrixlaan, liep een man al scheldend de agenten voorbij. De man maakte wat opmerkingen en vervolgens zagen zij dat de man al waggelend doorliep en ongeveer 5 meter de naast de voetgangersoversteekplaats de Guntersteinweg overstak terwijl het licht op rood stond. Hierna liep de man zonder op te letten de rijbaan van de Prinses Beatrixlaan op en begon met zijn armen zwaaiende bewegingen te maken. Terwijl de man dit deed liep hij steeds verder de rijbaan op en het hem tegemoetkomende verkeer moest krachtig remmen en uitwijken om een aanrijding met de man te voorkomen. Hierop zijn de agenten naar de man toegerend en hebben de man bij zijn arm beet gepakt om hem van de rijbaan af te trekken. Hiertegen verzette de man zich, maar uiteindelijk lukte het de agenten toch de man op het fietspad te krijgen. Omdat de man doorging met schelden en ook geen legitimatiebewijs kon tonen hebben zij hem aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De man mocht later met twee processen-verbaal op zak voor respectievelijk dronken verkeerregelen en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs zijn weg weer vervolgen.

Bestelauto tegen verkeerslichtinstallatie
Maasdijk Door nog onbekende oorzaak kwam in de vroege ochtend van 23 augustus een bestuurder van een bestelauto met de wielen in de berm terecht en ramde daarbij een verkeerslichtinstallatie. Om 05.30 uur werd de politie hiervoor naar de kruising met de Papedijk gestuurd. De bestelauto had het verkeerslicht voor fietsers, voetgangers en auto's rijdende op de beneden rijbaan in Maasdijk omver gereden en was hij uiteindelijk tot stilstand gekomen tegen de verkeerslichteninstallatie. De bestuurder klaagde over nekklachten en gezien de schade werd ook de brandweer opgeroepen om het voertuig open te knippen, wat uiteindelijk niet nodig bleek. De bestuurder is vervoerd naar het ziekenhuis.

Bromfietser zonder rijbewijs negeert stopteken
Maasland Tijdens de surveillance zagen politieagenten op zondag 22 augustus om 11.15 uur drie bromfietsen met flinke snelheid op de Molenweg rijden. Zij besloten de bromfietsen te volgen en een snelheidsmeting te doen. Deze kwam uit op 70 km/u na correctie. Op het moment dat de agenten dichterbij kwamen constateerden zij dat de voorste bromfiets geen kenteken had waarop een stopteken gegeven werd. Dit stopteken werd direct genegeerd door de bromfietsbestuurder waarop hij op de vlucht sloeg. Aan deze bestuurder werden op meerdere manieren stoptekens gegeven maar de bestuurder ontkwam door tussen de fietspaaltjes door het Weidepad op te rijden. Hier troffen de agenten een man aan die de vader was van de vermoedelijke bestuurder. Deze man verklaarde dat hij het geen probleem vond dat zijn zoon op de vlucht sloeg omdat we allemaal jong waren geweest. Uit de gegevens bleek dat de jongen op een brommer reed terwijl hij nog geen 16 jaar was. De jonge bestuurder kan meerdere bekeuringen tegemoet zien.

Bromfietser aangehouden na aanrijding
Delft Politieagenten hielden zondag 22 augustus om 22.15 uur een 30-jarige bromfietser uit Delft aan die betrokken was bij een aanrijding. De man reed over de Buitenhofdreef in de richting van de Kruithuisweg. Een automobilist reed in de zelfde richting. De bestuurder van de personenauto sloeg op een gegeven moment rechtsaf de Chopinlaan in en botste vervolgens tegen de bromfietser op. Politieagenten die een onderzoek instelden, roken dat de 30-jarige alcohol had gedronken. Hij blies op het politiebureau 630 ugl. Hij kreeg daarnaast een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs op een bromfiets.

Mishandelde vrouw overleden, politie zoekt dringend getuigen Zoetermeer De politie is naarstig op zoek naar getuigen van een mishandeling. Een 54-jarige vrouw uit Zoetermeer bezweek zondagavond 22 augustus aan haar verwondingen die ze opliep nadat zij door een tot nu toe onbekende man op het fietspad evenwijdig aan Randstadrail nabij de Voorweg werd aangevallen. Een voorbijganger trof het slachtoffer omstreeks 15.30 uur kort na de mishandeling levenloos aan op het fietspad. De vrouw werd direct naar een ziekenhuis gebracht waar ze aan het einde van de dag aan haar verwondingen overleed. Getuigen zagen vanaf de plaats waar het slachtoffer zwaargewond werd aangetroffen een man weglopen in de richting van het Stadshart. Een helikopter werd ingezet om luchtfoto's te maken van de omgeving waar de mishandeling plaatsvond. Ook zette de politie SMS-alert in. De politie zoekt getuigen van deze mishandeling met dodelijke afloop. Hebt u iets gezien of gehoord of heeft u informatie die kan helpen om de dader van deze zware mishandeling op te sporen, neem dan contact op via 0900-8844. Liever anoniem dan via 0800-7000.