Gemeente Laren

Erepenning voor de heer Gerrit Nicolaas Verhoef

Burgemeester Elbert Roest heeft zondag 22 augustus de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan de heer Gerrit Nicolaas Verhoef. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse oogstfeest van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) op het veld aan de Zevenenderdrift in Laren.

Sinds 1994 is de heer Verhoef secretaris van de SOLL. Hij is met zijn onuitputtelijke inzet en zijn overweldigende enthousiasme een drijvende kracht binnen het bestuur. De stichting heeft als doel de Larense akkers te behouden door deze met historische gewassen in te zaaien en in de oogsttijd een oogstfeest te organiseren. De stichting heeft zestien akkers in beheer met een totaal oppervlak van ruim tien hectare.

Naast het secretariële werk heeft de heer Verhoef ook altijd allerlei praktische hand- en spandiensten verricht. Zo helpt hij, ondanks zijn hoge leeftijd, de heer Bon al jaren met het oogsten en verwerken van de enorme aardappeloogst van de Larense akkers ten behoeve van de donateurs van de SOLL. Op de jaarlijkse oogstdag van de SOLL is de heer Verhoef in alle vroegte actief met het opbouwen van de kramen en andere werkzaamheden die bij de oogstdag horen. Ook weet hij de doelstelling van de stichting bij bestaande en nieuwe sponsoren op originele wijze onder de aandacht te brengen. Hij onderhoudt de contacten met onder ander het Gooisch Natuurreservaat, de Stichting Behoud Oude Technieken, de eigenaren de van de akkers die onder het beheer van de stichting vallen en de ruim 250 sponsoren. Daarnaast verzorgt hij ook de persvoorlichting.

De heer Verhoef illustreert ook educatieve werkstukken zoals `Smit in het dorp Laren' en `De Vergane Glorie van Boekweit'. Ook heeft hij in eigen beheer series ansichtkaarten over karakteristieke locaties van het dorp Laren vervaardigd. De opbrengst van deze kaarten schonk hij aan de SOLL.

Voor de Historische Kring Laren verricht de heer Verhoef sinds 2002 archiefwerkzaamheden waaronder het ordenen en sorteren van boeken, kaarten en knipsels over Laren. In 2002 betrok de Stichting Historische Kring Laren de oudheidskamer aan de Burgemeester Van Nispenstraat. Vele inwoners schonken hun papieren verleden aan de stichting. De heer Verhoef heeft samen met de heer Bep de Boer onder leiding van de archivaris, zijn schouders gezet onder het omvangrijke project tot archivering hiervan. Ook nu zet de heer Verhoef zich nog een middag in de week in voor het archiveren van de geschiedenis van Laren. Het archief beslaat inmiddels ruim 40m2.

Het afgelopen jaar de heer Verhoef een boekwerkje samengesteld waarin is opgenomen de bij hem bekende bijnamen van Laarders. Daarvoor heeft hij ook anderen geconsulteerd. Het resultaat is een uniek werk (oplage drie stuks), dat vooral historisch zeer belangrijk is. Eén exemplaar heeft de heer Verhoef geschonken aan de Historische Kring