Universiteit van Amsterdam


Gepubliceerd op 23 augustus 2010

Olympische Spelen voor historici nu in Amsterdam

Gepubliceerd op 23 augustus 2010

Bijna tweeduizend historici van over de hele wereld komen van 22 tot 29 augustus bijeen in Amsterdam tijdens het 21ste internationale congres voor historische wetenschappen (ICHS 2010). Prof. dr. Pim den Boer, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis aan de UvA, is lid van het organisatiecomité van het congres. Hans Blom, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis sedert de Middeleeuwen aan de UvA en voormalig directeur van het NIOD, is voorzitter van het organisatiecomité. Hij omschrijft het congres als de Olympische Spelen voor historici.

Een week lang discussiëren de historici over honderden onderwerpen. Er zijn verschillende thema's, onder andere: de ondergang van imperiums, de stad als cultuur, religie en macht, massamigratie in de 19de en 20ste eeuw, geschiedenis en mensenrechten, voedsel en kleding vanuit historisch perspectief, en geschiedenis en ethiek.

Nieuwe uitvoering Joris Ivens REGEN

Tijdens de openingsceremonie op zondag 22 augustus werd als cultureel intermezzo de wereldberoemde documentaire REGEN van Joris Ivens (1929) vertoond. Huub de Vriend componeerde nieuwe muziek voor de film. De uitvoering met behulp van een speciaal hiertoe gebouwde Rain Machine is tevens de wereldpremière. Gedurende het congres staat de Rain Machine opgesteld op de binnenplaats van het Holland History House (zie onder). Daar is de machine niet alleen te bezichtigen, maar op gezette tijden ook te bespelen.

Historisch filmfestival

Ter gelegenheid van het congres is er van 23 t/m 27 augustus een Historical Film Festival, waarin tien historische films uit tien verschillende landen worden vertoond. Iedere avond staan er twee films op het programma in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de UvA. Zie onderstaande verwijzing voor het programma (onder het kopje `Historical Filmweek').

Verwijzingen

Historisch filmfestival

Holland History House

Onder de naam Holland History House (HHH) kunnen congresbezoekers en geschiedenisliefhebbers elkaar iedere namiddag ontmoeten in het Amsterdams Historisch Museum. Daar kunnen zij genieten van historisch vermaak, een avondopenstelling van het museum, de dagelijkse talkshow The Remains of the Day en live-muziek. Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over het HHH.

Verwijzingen

Geschiedenisliefhebbers treffen elkaar in Holland History House (nieuwsbericht)

Het congres vindt plaats op verschillende UvA-locaties in de binnenstad van Amsterdam. ICHS 2010 wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het International Institute of Social History (IISH).

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.

Verwijzingen

www.ichs2010.org
Bron: UvA Persvoorlichting
|